Diari Més

Municipal

Tot a punt per posar en marxa les inversions votades pels vila-secans

Ja s’han fet públiques les quatre accions guanyadores i es preveu tenir-les enllestides enguany o, com a molt tard, a principis de l’any que ve

El dimecres d'aquesta setmana l'alcalde Josep Poblet va presentar als ciutadans les propostes guanyadores. Una estona abans ho havia fet davant dels mitjans de comunicació.

Tot a punt per posar en marxa les inversions votades pels vila-secansDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El dimecres d’aquesta mateixa setmana l’alcalde de Vila-seca, Josep Poblet, va presentar a la Sala Polivalent de l’Ajuntament de Vila-seca les quatre propostes guanyadores del procés de Pressupostos participatius 2016.

Les propostes escollides pels ciutadans a través dels seus vots han estat: arranjar i ampliar amb més jocs infantils el parc de la Riera a Vila-seca; posar bandes per reduir la velocitat al carrer d’Amadeu Vives de la Pineda, i el condicionament de l’esplai de la gent gran a la Plana. A més, també han votat, entre les propostes de caràcter general, la instal·lació de pipi-cans o parcs canins al municipi.

El pas següent, un cop finalitzat el procés de votació i valoració dels resultats, serà la incorporació, en els pressupostos municipals, dels 300.000 euros destinats als pressupostos participatius. Aquesta acció, que ja estava prevista quan es van presentar els pressupostos del 2017, es farà incorporant-hi els romanents de tresoreria de la liquidació del pressupost del 2016, i tindrà lloc aquest mes de març.

Abans que s’acabi l’any

Un cop es tingui la partida, s’engegarà tota la maquinària administrativa per a l’adjudicació dels treballs. Josep Poblet va apuntar, durant la presentació als mitjans de comunicació, que la voluntat i el desig de l’Ajuntament és que totes les intervencions estiguin enllestides abans d’acabar l’any, però també va advertir que és possible que alguna cosa «pessigui el començament del 2018», fet que, va assegurar, no seria cap problema, perquè al capdavall l’important és que les actuacions es duran a terme.

Un altre punt que l’alcalde va voler aclarir va ser el de l’import estimat de cada intervenció i la suma final que suposarà la realització dels treballs. Tot i que l’Ajuntament hi va destinar 300.000 euros, la suma dels costos previstos de les quatre actuacions no quadra amb aquesta xifra, sinó que aboca un resultat total de 256.000 euros. «Contemplem que hi poden haver baixes, si el pressupost ens dóna per fer més coses, les farem. I si amb el que fem ja enllestim el que volíem fer, passaríem a la segona opció més votada, que miraríem de complir de manera parcial o total. », va explicar Poblet.

Pel que fa a la valoració dels projectes que han estat guanyadors, l’alcalde va explicar no sentir-se sorprès pel clam ciutadà que demana zones específiques per a passejar els gossos, donat que, va explicar, en l’actualitat, no n’hi ha cap al municipi, i que el cens d’animals de companyia posa de manifest que la població de gossos a Vila-seca és molt extensa. «Des del moment en què vam veure que la proposta era guanyadora ja hem començat a mirar diferents indrets on tenim finques o espais de propietat municipal que podrien acollir aquesta mena de serveis», va declarar. El batlle també va apuntar que la demanda de més carrils bici, que va quedar en segona posició per molt pocs vots de diferència, «és una proposta que té un llarg recorregut al municipi, i hi seguirem apostant perquè es veu clar que la gent en vol més».

Satisfacció amb el projecte

Josep Poblet, que també va comparèixer davant dels mitjans de comunicació acompanyat de la regidora de Promoció econòmica i Noves tecnologies, Cristina Campallo, responsable de gestar i realitzar tot el programa, va voler aprofitar l’ocasió per declarar-se «molt satisfet» amb el desenvolupament del projecte i el resultat final, tot i admetre que, en ser la primera vegada, era gairebé «un assaig».

La participació total ha estat de 813 vots, el 4,42% del cens de població de 16 anys o més. Concretament, al nucli de la Plana van votar 122 persones, a la Pineda 66 i al nucli de Vila-seca 625 persones. Segons Poblet, aquestes xifres no són dolentes, sobretot si es comparen amb les d’altres municipis que han fet processos similars, i respecte als quals Vila-seca quedaria en molt bona posició. També pel que fa a la quantitat de diners destinada, tant pel que fa al rati per habitant com al percentatge sobre el pressupost global del Consistori. Així, els 300.000 euros de Vila-seca suposen destinar un 1,13% del pressupost a la voluntat ciutadana, un rati que situa el municipi al capdamunt de les llistes en tot el territori català. «Vam triar la xifra una mica a cegues, però ens va semblar raonable que la quantitat pogués tenir una significació sobre les inversions, i el resultat ha sigut un encert», va declarar l’alcalde.

Altres objectius

Josep Poblet va apuntar que amb aquest procés participatiu també es buscava crear «una certa escola de responsablització del ciutadà en la cosa pública, donat que per votar per una partida econòmica cal establir criteris prioritaris, igual que fan els regidors electes amb els pressupostos municipals, establint prioritats, utilitats i eficàcies». A més, l’alcalde va apuntar que, a ran de la iniciativa vila-secana, han detectat un interès creixent per fer processos similars en poblacions veïnes: «hem sigut una mica dinamitzadors, abans d’anunciar que faríem el procés de Pressupostos participatius n’hi havia poquíssims, però a partir del moment en què engeguem la maquinària s’han desvetllat moltes més inquietuds, i això està bé, uns aprenem dels altres, i el nostre procés ha sigut una mica exemplificador».

De cara a l’any que ve encara està per decidir si es repetirà l’experiència i en quins termes es farà, tot i que l’alcalde va mostrar-se amb voluntant de continuar-lo, alhora que va advertir que la decisió no li correspon a ell, sinó als 21 regidors que conformen la Corporació, i que en tot cas caldrà avaluar els criteris que defineixin el pròxim procés.

Els Pressupostos participatius són un procés que es va iniciar el passat mes de setembre, que durant el mes d’octubre es va debatre entre la ciutadania i que va culminar els dies 14 i 16 de gener, jornades electorals en què van votar els ciutadans del municipi de Vila-seca als centres electorals dels nuclis de la Pineda, la Plana i Vila-seca.

Els ciutadans van aportar un total de 839 propostes, de les quals 47 van ser validades per la comissió de personal tècnic municipal, i van ser les que finalment es van portar a votació. El cens potencial va ser de 18.368 persones, mentre que la participació final va ser de 813 persones, un 4,43% del cens. En total es van votar 3.623 propostes, amb 795 butlletes vàlides, 18 de nul·les i 4 en blanc.

Els pressupostos participatius són una iniciativa que ja s’ha dut a terme a diversos ajuntaments de Catalunya, però aquesta ha estat la primera vegada a Vila-seca. L’alcalde va assegurar que no s’havien imaginat que pogués comportar tanta feina, però va reiterar la seva satisfacció tant per la manera com s’ha realitzat com pels resultats aconseguits.

Els projectes guanyadors del procés de Pressupostos participatius 2016

Projecte d’àmbit general: instal·lació de parcs canins o pipi-cans

Aquesta proposta va guanyar amb un total de 241 vots. El pressupost estimat és de 100.000 euros, i segons va explicar l’alcalde Josep Poblet, la voluntat és instal·lar aquests espais amb preferència al nucli de Vila-seca i, en segona instància, a la Pineda. A la Plana no es contempla perquè no s’ha detectat aquesta necessitat, donat que el nucli compta amb molts espais oberts. Es buscarà que els parcs canins disposin de serveis com aigua «i totes les condicions necessàries».

Vila-seca: ampliació dels jocs infantils del Parc de la Riera

Al nucli de Vila-seca la proposta més votada va ser la d’arranjar i ampliar la zona de jocs infantils del Parc de la Riera, que en l’actualitat només compta amb un tren com a element principal. Aquesta actuació tindrà un cost estimat de 50.000 euros, i la van votar un total de 164 persones. Per darrere seu, a només quatre vots de diferència, es va quedar la proposta de posar bancs, papereres i fonts d’aigua a l’avinguda de l’Alcalde Pere Molas.

La Pineda: bandes per minorar la velocitat al carrer d’Amadeu Vives

A la Pineda la majoria de vots emesos es van decantar per fer una intervenció en una de les grans artèries del nucli, el carrer d’Amadeu Vives, que enllaça el passeig de Pau Casals amb la plaça de la Cançó Catalana. Segons el consistori el pressupost estimat d’aquesta actuació és de 6.000€, tot i que des de l’Ajuntament s’ha apuntat que és possible que es depassi aquesta xifra. Un total de 29 persones de la Pineda van apostar per aquesta idea.

La Plana: condicionament de l’Esplai de la Gent gran

Al nucli de la Plana la proposta més votada ho va ser per una majoria més diferenciada que a Vila-seca i la Pineda, amb un total de 94 vots. El condicionament de l’Esplai de la Gent gran consistirà en la instal·lació d’aire condicionat i calefacció, insonorització, canvi de finestres, canvi de persianes i instal·lació d’un elevador o un muntacàrregues. La despesa estimada d’aquesta gran intervenció en aquest centre social és de 100.000 euros.

tracking