Diari Més

Repsol inverteix 26 milions d'euros en aconseguir un propilè més pur

La companyia ha instal·lat una gran columna de destil·lació que està en funcionament des del 16 de novembre del 2016

El nou 'splitter' és el més alt de tots.

Repsol instal·la un 'splitter' per aconseguir un propilè més purCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Repsol ha instal·lat una nova columna de destil·lació de propà-propilè, anomenada splitter, que servirà per separar completament molta més quantitat de propilè pur i, a banda, reaprofitar el propà com a matèria primera.

Explicat en altres paraules, segons va detallar la directora de Producció de Repsol Química, Maria Mas, durant una visita amb els mitjans de comunicació, «abans produíem propilè d’aquest tan pur, però també en generàvem al 90 i 95%». «Ara, amb aquesta nova columna, tot el propilè sortirà al 99,5%», va afegir. Mentre que el propà es pot utilitzar com a matèria primera, el propilè separat es pot utilitzar per fer un plàstic de certa duresa.

O sigui, que la separació entre el propilè i el propà, des de la construcció de l’splitter, és molt més efectiva. La columna es va en posar en funcionament el 26 de novembre del passat 2016 i ha suposat una inversió de 26 milions d’euros. Té un gran diàmetre, de 4,2 metres, i 95 metres d’altura. Té 200 plats perforats d’acer inoxidable en el seu interior i ha estat fabricada a Vila-seca.

Un dels avantatges d’aquesta columna respecte a la resta és que consumeix menys energia gràcies a l’ús de la tecnologia Bomba calor. Segons asseguraven des de Repsol, ja s’ha observat una millora en l’eficiència i, per tant, compleix amb els objectius que s’havien previst.

El director del Complex, Josep Francesc Font, explicava que «nosaltres hem de poder competir amb tots els crackers (el que treballa amb les matèries dins de l’splitter) que s’han instal·lat a l’Orient Mitjà o a Amèrica, on disposen d’una matèria prima més barata. Nosaltres, com que no podem tenir aquesta matèria prima tan barata, hem d’accedir a altres formes d’eficiència i poder processar corrents més properes i barates, sempre de la forma més eficient possible. Per tot això, hem instal·lat l’splitter, amb el qual guanyarem eficiència».

Sense accidents

Font, a més, va destacar que «durant tota la seva instal·lació, que va durar dotze mesos, no hi va haver cap accident», motiu de felicitat per a ell i per a l’empresa. «Això és una gran fita, que demostra el compromís de Repsol amb la seguretat. Volem fer projectes eficients, competitius, però sempre segurs», va dir.

tracking