Diari Més

INFRAESTRUCTURES

Els empresaris critiquen la «manca de voluntat» del Govern per fer el Corredor

Més de tres-cents professionals es reuneixen a Tarragona per reivindicar l’enllaç ferroviari entre Algesires i la frontera francesa que prioritza la UE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Empresaris de Catalunya i de la Comunitat Valenciana van exigir ahir a Tarragona, un cop més, que el Govern de l’Estat es posi mans a l’obra per avançar en la lenta construcció del Corredor Mediterrani, una infraestructura que aquest col·lectiu considera «una prioritat» innegociable o, com va dir l’alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros, «una vergonya». Entre els empresaris de molt pes i influència que es van citar al Palau de Congressos eren el màxim accionista de Mercadona, Juan Roig; el president de la Cepta, Joan Antoni Belmonte; Javier Godó o el mediàtic Risto Mejide. L’acte va ser convocat per l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE) que comanda Vicente Boluda, en col·laboració amb el Cercle d’Empresaris que presideix Juan José Bruguera.

Vicente Boluda no va dubtar a dir que «manca voluntat política perquè el Corredor Mediterrani s’acabi el més aviat possible». «Fins ara, no s’ha complert res del que ha promès el Govern», va afegir, abans de recordar que «el Corredor és una infraestructura essencial a l’Espanya radial que s’ha de combinar amb la circular, tant per mercaderies com per passatgers».

El president dels empresaris valencians va fer una crítica velada als polítics que governen l’Estat, i va referir-se a la «falta de planificació i de voluntat política». «No és possible que la segona i la tercera ciutat d’Espanya no estiguin connectades amb AVE», va assenyalar, i del tercer fil, infraestructura de caràcter provisional que ha de permetre la connexió directa amb l’ample europeu, Boluda va dir que «encara no sabem quan el tindrem». «A què espera el Govern d’Espanya a comprometre’s a dotar el Corredor Mediterrani d’una doble plataforma –mercaderies i viatgers– entre la frontera francesa i Algesires», va exclamar davant dels tres-cents empresaris reunits al Palau de Congressos.

Algunes dades

Els empresaris reclamen que el Corredor Mediterrani fins a la frontera sigui una realitat l’any 2025, fita gairebé impossible d’aconseguir si es té en compte que el tram Tarragona–Vandellós, d’uns quaranta quilòmetres, «segueix sent de via única», va dir Boluda. Segons els experts, aquesta línea ferroviària que també reivindica la Unió Europea ha d’unir Algesires amb Budapest. Un cop feta, el PIB experimentaria un creixement de deu punts, el transport de mercaderies utilitzant el tren en substitució del camió suposaria una reducció anual de 900.000 tones de CO2 i el moviment de persones per tren experimentaria un notable creixement.

Els experts que van participar en la reunió presentada sota el lema #QuieroCorredor i en la qual es va presentar el canal www.elcorredormediterraneo.com, van remarcar que el 50% de les persones que resideixen a l’Estat es troben a l’arc mediterrani, generen el 45% del PIB, i aporten el 47% del teixit productiu i el 46% dels llocs de treball. El Corredor permetria desplaçar-se des de València a Barcelona en una hora i mitja i el noranta per cent dels productes que s’exporten a Europa sortirien per via fèrria i no per carretera. Com va dir el secretari general adjunt de Fermed, Francisco García–Calvo, «dels sis milions de tones de productes agraris que l’any passat van sortir de les hortes de Múrcia i Almeria, cap quilo va sortir per tren».

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va manifestar que «és una autèntica vergonya que haguem d’explicar i recordar que la Unió Europea ha declarat que el Corredor Mediterrani és una prioritat». «Qui no ho entengui és perquè les seves posicions polítiques no li deixa veure la realitat», va afegir.

Rèplica d’Adif

Adif va informar ahir a la tarda que «el Corredor Mediterrani ha estat i segueix sent una prioritat per Adif, en línia amb la voluntat política, econòmica i social que ha mostrat el Ministeri de Foment amb aquest projecte». «Prova d’això –va dir– és que un dels principals objectius del nou equip d’Adif, després d’un any de Govern en funcions, és la reactivació de les obres de tota l’àrea». «Per aconseguir-ho, a més de rellançar i desbloquejar contractes que estaven inactius, el mes passat es va decidir nomenar un coordinador del Corredor Mediterrani amb l’única funció de dinamitzar les actuacions que estan en marxa», va afegir.

Aspecte que va oferir la Sala Eutyches del Palau de Congressos ahir al matí, amb més de tres-cents empresaris.

Els empresaris critiquen la «manca de voluntat» del Govern per fer el CorredorDiari Més

Boluda i el propietari de Mercadora –dreta–, ahir en l'Euromed.

Els empresaris critiquen la «manca de voluntat» del Govern per fer el CorredorDiari Més

tracking