Diari Més

Mor al Vendrell l'escriptor Juan Soto Viñolo, la veritable 'Elena Francis'

Va escriure les biografies de Manolete, Paquirri, Lola Flores o Rocío Jurado

Juan Soto.

Mor al Vendrell l'escriptor Juan Soto Viñolo, la veritable 'Elena Francis'Youtube

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El periodista i escriptor barceloní Juan Soto Viñolo, guionista durant catorze anys del famós i ja desaparegut consultori radiofònic d'Elena Francis, va morir aquest dissabte a l'Hospital del Vendrell, als 83 anys.

Durant catorze anys, de 1966 a 1984, Soto va ser l'autor de tots els textos d'un programa dedicat exclusivament al públic femení i que, primer, des de Ràdio Barcelona i, després, des de Ràdio Peninsular i Ràdio Intercontinental es va convertir en tot un fenomen sociològic a l'Espanya del franquisme.

La reconeixible sintonia d'Elena Francis va ser la música de fons de les tardes de moltes llars espanyols, on dones de totes les edats atenien durant trenta minuts als conservadors consells sentimentals, domèstics i de bellesa que, atenent a les cartes dels oients, redactava Juan Soto Viñolo i llegia amb veu envellutada la locutora Maruja Fernández, ja també morta.

Quan el programa va desaparèixer del dial, al gener del 84, el periodista català va escriure el llibre Estimada Elena Francis, en el que relatava casos curiosos i significatius dels seus 14 anys al capdavant de la redacció.

Juan Soto Viñolo va iniciar la seva carrera com redactor en l'emissora de Ràdio Espanya de Barcelona en els anys quaranta, per incorporar-se més tard a la plantilla de Ràdio Nacional, treball que va compartir amb el de guionista del conegut programa.

A més d'aquesta faceta més coneguda i de la seva feina com a redactor i productor de nombrosos programes informatius i culturals radiofònics, en el seu ampli currículum figura l'autoria de diverses biografies, com les dels toreros Manolete i Paquirri o de les artistes Lola Flores i Rocío Jurado, a més de l'obra Els anys 50: una història sentimental de quan Espanya era diferent.

Una altra de les múltiples ocupacions periodístiques de Soto Viñolo va ser la crítica de toros i de flamenc, labor que va exercir en diaris catalans com La Premsa, Solidaritat Nacional, Tele-Express i El Periódico de Catalunya, Televisió Espanyola i revistes com EL Ruedo, Jano i Aplausos.

El seu sepeli se celebrarà aquest diumenge en la més estricta intimitat, per desig exprés dels seus familiars, entre les que es troba la seva filla Verónica, també periodista.

tracking