Diari Més

Municipal

Torredembarra començarà enguany a censar i sancionar habitatges buits

Liquidarà la taxa dels localitzats i requerirà l’ocupació sota possible multa de fins a 9.000 euros

Panoràmica del frontal marítim de Torredembarra.

Torredembarra començarà enguany a censar i sancionar habitatges buitsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Torredembarra començarà el cens d’habitatges buits aquest any. El ple ha donat llum verd a l’avantprojecte de l’ordenança municipal reguladora del procediment sobre verificació d’habitatges buits.

Un cop superi el període d’exposició pública, que obre l’opció a presentar al·legacions, el consistori podrà començar a aplicar la nova taxa que, a efectes pràctics, suposa imposar una sanció de 800 euros als propietaris dels habitatges que hagin estat desocupats durant un període de més de dos anys de forma injustificada. L’Ajuntament instarà els propietaris a «adoptar mesures efectives per a la seva mobilització», és a dir, a la seva ocupació. En cas de no fer-ho en el termini establert –d’entre quinze dies i un mes–, se’l sancionarà amb la primera multa de 3.000 euros. Si no es recondueix la situació, l’Ajuntament podrà sancionar els propietaris amb 6.000 euros i 9.000 euros, en una segona i tercera multa, respectivament.

Segons fonts municipals, la nova taxa sobre habitatges buits s’aplicarà a les propietats dels «grans tenidors», és a dir, entitats bancàries o grans empreses que acumulen una àmplia cartera de propietats. L’objectiu de la nova taxa és evitar l’especulació i garantir l’habitatge digne a la ciutadania a través de fórmules com ara el lloguer social.

La nova ordenança contempla només tres supòsits en què es pot justificar la desocupació: el trasllat per raons laborals, el canvi de domicili per una situació de dependència o l’hospitalització perllongada, i el fet que la propietat de l’habitatge sigui objecte d’un litigi judicial pendent de resolució.

Detecció i inspecció

Un cop s’hagi aprovat definitivament, començarà una fase de detecció del parc d’habitatges buits i la creació d’un cens amb aquests. La detecció es realitzarà a través de les dades del padró d’habitants o altres registres públics, o bé amb els consums anòmals d’aigua i llum. Seran els agents de la policia local els encarregats de comprovar si l’habitatge està ocupat o no. En cas que existeixi aquesta possibilitat, s’enviarà un inspector que farà una comprovació ocular de l’habitatge i que podrà utilitzar qualsevol circumstància que observi, fins i tot manifestacions dels veïns, per comprovar si l’immoble està buit o no.

tracking