Diari Més

Salut

Un estudi de la URV s'utilitza per ajudar a decidir sobre la reconstrucció de pit a dones que han patit càncer

Professionals de la Facultat d'Infermeria i de la Facultat de Medicina de la URV han creat una eina per ajudar les dones a prendre la decisió

Les dones afectades per una intervenció valoren la disponibilitat d'informació abans de decidir.

Un estudi de la URV s'utilitza per ajudar a decidir sobre la reconstrucció de pit a dones que han patit càncerURV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reconstrucció mamària es planteja com una opció a considerar en el col·lectiu de dones diagnosticades amb càncer de mama i que s’han de sotmetre a una mastectomia. Però, tot i que aquesta intervenció ha demostrat els seus avantatges psicològics i econòmics, no sempre garanteix una satisfacció complerta a llarg termini.

Així, Miriam de la Flor i Agustina Sirgo, del Departament de Medicina i Cirurgia de la Universitat Rovira i Virgili, i Immaculada de Molina i Mª Jesús Montes, de la Facultat d’Infermeria de la URV, van elaborar un estudi qualitatiu en el qual es van fer entrevistes en profunditat i grups focals. Alguns dels resultats obtinguts es van publicar a la revista Psicooncologia.

Entre conclusions obtingudes, es va comprovar que, un cop superada la convalescència de la intervenció, comencen a aparèixer més queixes, sobretot relacionades amb complicacions posteriors i amb el dolor. Les investigadores van detectar entre les pacients la necessitat de disposar d’informació real, equànime i adaptada per poder prendre una decisió compartida amb el professional de la salut.

En aquest sentit, van crear una eina per ajudar a conèixer de manera senzilla les implicacions que tindrà reconstruir-se o no la mama després d’una mastectomia. Aquesta eina permet compartir l’opinió de la pacient amb el seu professional de la salut i altres pacients, i també ajuda a prendre decisions. Inclou la informació referent a les diferents opcions després d’una mastectomia: reconstruir-se o no reconstruir-se la mama amb els avantatges i inconvenients que comporta.

L’aplicació està disponible des del mes de novembre en aquest enllaç.

tracking