Diari Més

Laboral

Els Mossos recorreran a la via jurídica per reclamar roba d'hivern «adient»

Els sindicats reben una nova negativa a la petició de samarretes, mitjons i tapaboques pels agents de Falset i Montblanc

Un control de carretera recent dels Mossos d'Esquadra.

Els Mossos recorreran a la via jurídica per reclamar roba d'hivern «adient»Mossos d'Esquadra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els sindicats de Mossos d’Esquadra estan explorant la via jurídica per denunciar la manca de roba d’hivern adequada que pateixen els agents d’algunes comissaries d’interior, on es treballa amb temperatures sota zero.

«Vestiu-vos amb roba i calçat adequat per a temperatures baixes. Poseu-vos diverses capes, per mantenir la calor corporal durant més temps. Protegiu-vos la cara i el cap. Tingueu a mà guants i bufanda. Eviteu l’entrada d’aire fred directa als pulmons». Aquests són els consells que Protecció Civil –depenent del Departament d’Interior de la Generalitat– feia públics per a tota la població durant l’onada de fred que es va produir a tot Catalunya la setmana del 16 de gener. Però, tot i registrar-se temperatures sota zero a la Conca de Barberà i el Priorat, el mateix departament, el d’Interior, continua sense considerar «zones gèlides» aquestes comarques i, per tant, continua responent negativament a la petició de roba d’hivern adient que el sindicat USPAC de Mossos d’Esquadra ha fet pels agents que hi treballen en aquestes zones.

La darrera negativa –i aquesta és la tercera– la van rebre els sindicats policials en la reunió que van mantenir amb el sotscap de la Regió Policial del Camp de Tarragona i amb el cap de l’Administració Regional el passat 27 de gener, justament el mateix dia en què s’alertava que alguns municipis, com Conesa –a la Conca de Barberà– tenia activat els plans de Protecció Civil a causa de la neu. La passada setmana, sense anar més lluny, algunes patrulles van vigilar la carretera C-241, on estava nevant, des del punt quilomètric 15 fins a gairebé Santa Coloma de Queralt. «És una vergonya i un despropòsit que, en ple any 2017, després de 23 anys del desplegament dels Mossos, el cos no tingui una uniformitat adient. És lamentable», sentencia el portaveu d’USPAC, Josep Miquel Milagros. En la darrera reunió, els sindicats van tornar a reclamar samarretes, mitjons tèrmics, i tapaboques (peces tèrmiques que envolten el coll, conegudes com a Buf), elements que consideren necessaris per evitar que el fred passi factura als agents que treballen a les comissaries de Montblanc i Falset, sobretot als que ho fan al carrer, com ara els de la unitat de Trànsit.

Van rebre la mateixa resposta: Falset i Montblanc no són considerades zones gèlides i elevaran la petició de nou. Farts d’aquesta situació, els sindicats que representen els agents del cos de Mossos d’Esquadra analitzen la possibilitat de demanar aquestes peces a través d’una denúncia sobre riscos laborals.

Comissaries petites

«Estem parlant de comissaries petites. Distribuir la roba que demanem entre els treballadors suposa una quantitat econòmica irrisòria dins de la despesa del cos», remarca Milagros. A la comissaria de Falset hi treballen 41 efectius, sumant-hi els agents d’oficines. A la comissaria de Montblanc hi ha una vuitantena. En general, els sindicats reclamen una petita inversió per a prop de 120 efectius, davant dels 16.868 que hi ha a tot Catalunya.

El passat 18 de gener, a Falset es va registrar una temperatura mínima de -5,6 °C i una mitjana també sota zero, de -1,3 °C. Els dies anterior i posterior, les temperatures van ser en la mateixa línia. Per altra banda, l’estació meteorològica de l’Espluga de Francolí, va registrar mínimes de -4,3 °C i de -5,3 °C durant els mateixos dies. Són, en general, temperatures força extremes sota les quals han de treballar alguns agents, els quals passen la meitat de la seva jornada a l’exterior.

tracking