Diari Més

La platja de la Pelliseta del Roc de Sant Gaietà de Roda s'omple d'aigües fecals

L’Entitat Urbanística del Roc de Sant Gaietà demana més compromís per part de l’Ajuntament per mantenir la joia turística de Roda de Berà

La platja de la Pelliseta bruta en un dels darrers episodis, al desembre, que es va repetir fa uns dies.

La platja de la Pelliseta del Roc de Sant Gaietà de Roda s'omple d'aigües fecalsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els veïns que viuen al Roc de Sant Gaietà, la pintoresca urbanització construïda entre els anys 1964 i 1972 a primera línia de mar que constitueix una de les joies turístiques de Roda de Berà, denuncien el mal estat en què es troba la platja de la Pelliseta, una cala a tocar del conjunt arquitectònic.

El trencament d’un antic emissari, que travessa la platja i que es posa en marxa en situacions d’avaria o de temporal, fa que es concentri una gran quantitat d’aigües fecals en aquesta platja que, a més, està patint canvis en la seva fisonomia a causa de la quantitat de sorra que va acumulant d’ençà que es va construir el port esportiu. L’episodi es repeteix constantment, també amb el temporal de mar dels darrers dies.

Segons l’Entitat Urbanística del Roc de Sant Gaietà, associació que agrupa els 168 veïns que hi viuen i que gestiona el manteniment del conjunt, la Generalitat s’ha compromès a fer-se càrrec del projecte de construcció d’un nou emissari que connecti amb l’estació de bombeig de la plaça del Mediterrani. Sembla, però, que no hi ha acord entre el Port esportiu de Roda de Berà i l’Ajuntament sobre qui s’ha de fer càrrec de la despesa que suposarà la seva construcció.

L’emissari va quedar danyat durant la construcció de l’espigó a la zona de ponent del port esportiu, que es va ubicar massa a prop –segons consideren els residents– al Roc de Sant Gaietà. Les aigües fecals de tota la zona van a parar a la Pelliseta, amb la brutícia i pudor que això comporta, especialment en època estival. Després del temporal de mar que va començar el passat diumenge i que ha afectat la majoria de platges del litoral català, els treballs d’arranjament han consistit a cobrir amb sorra novament tota la zona, en comptes d’evacuar els residus, tal com denuncien públicament els veïns.

La problemàtica es va posar sobre la taula fa una setmana durant una reunió que va mantenir l’Entitat Urbanística del Roc de Sant Gaietà amb representants del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Aquests van coincidir en el fet que aquest emissari trencat no s’hauria d’utilitzar tantes vegades com es fa.

D’altra banda, els residents asseguren que l’acumulació de sorra provocada per la construcció del port no només ha acabat amb la regeneració natural de la platja sinó que també ha cobert el brollador d’aigua natural que prové d’una font natural.

Més implicació de l’Ajuntament

D’altra banda, el passat mes de desembre es va aprovar el conveni urbanístic entre l’Ajuntament de Roda de Berà i l’Entitat urbanística de Roda de Berà. El conveni inclou una de les al·legacions que van presentar els residents i que busca aconseguir una implicació més gran per part de l’administració pública local envers aquest conjunt que esdevé un dels principals pols d’atracció turística de Roda de Berà.

El nou document recull el «compromís» del consistori a sol·licitar subvencions a les administracions públiques superiors per dur a terme obres de reparació, restauració o millora de les obres que, per la seva envergadura, no puguin ser assumides pels residents. «La possibilitat ja ha existit durant tots aquests anys, però l’Ajuntament mai ha demanat cap subvenció per una zona que on passen més de 5.000 persones, qualsevol cap de setmana d’estiu», afirma Josep Maria Gual, administrador de l’Entitat Urbanística, qui no es mostra massa confiat que l’Ajuntament de Roda compleixi ara el compromís.

El consistori els subvenciona amb 20.000 euros anuals que, enguany, seran 25.000. Els 168 veïns, però, han d’assumir 200.000 euros anuals de despesa per mantenir els carrers, la neteja viària, l’enllumenat públic, la jardineria, les plagues, el manteniment del mobiliari urbà i la reposició dels elements, entre d’altres. Si bé és cert que l’Entitat Urbanística de Conservació vol continuar deixant la gestió de la zona a les mans dels residents perquè els resulta més eficient, l’ens recorda el Roc de Sant Gaietà, «per la seva tipologia arquitectònica i constructiva, té elements que es poden considerar patrimoni de tots i que, sense les subvencions o ajuts, el seu deteriorament i fins i tot pèrdua, seria inevitable». Així és com ha quedat recollit en la renovació del conveni que se signarà aviat entre l’Entitat i l’Ajuntament de Roda de Berà i que els residents esperen que es compleixi.

Un racó amb encant

Promogut per Gaietà Bori Tallada, René Vandemeuter i Pere Sureda i construït el 1964 i 1972, el Roc de Sant Gaietà és una mena de poblet de pescadors amb edificis ornamentats seguint estils antics (romànic, gòtic, mudèjar) o imitant racons típics de diverses zones d’Espanya o d’Europa, com ara patis andalusos, hórreos gallecs, etc. Té elements recuperats d’antigues masies i cases abandonades. El conjunt, a l’estil del Poble Espanyol, resulta un indret amb molt d’encant.

Un dels edificis del Roc de Sant Gaietà.

La platja de la Pelliseta del Roc de Sant Gaietà de Roda s'omple d'aigües fecalsCedida

tracking