Diari Més

Festes

Una setantena d'actes ompliran la Festa Major d'Hivern de Salou

Es premiarà la millor disfressa, la millor carretel·la, i la millor coreografia, novetats del Cós Blanc d'enguany

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'actor, i humorista Enrique San Francisco, serà l’encarregat de donar aquest proper divendres 27 de gener el tret de sortida a 11 dies de festa major d’hivern a Salou amb el tradicional pregó al TAS. Enguany, l’acte estrella, el Cós Blanc, torna a ser el primer cap de setmana de febrer, dissabte 4. La regidora de Cultura i Festes, Mª José Rodríguez, acompanyada del tècnic de l’àrea, Salva Mimbrera, destacava en aquest sentit que «hem preparat un conjunt de novetats per premiar la bona feina que fan les colles amb les disfresses i carretel·les muntant un concurs per a motivar la rua de lluïment i donant un premi en metàl·lic a les dues millors coreografies, disfresses i carretel·les», apuntava. Al concurs es premiarà amb 800 i 500 euros respectivament, el primer i segon classificat, segons categoria.

Així, el 4 de febrer, considerat com el Dia Gran de la Festa Major d’Hivern, té com a màxim exponent la festa del Cós Blanc quan moltíssima gent del municipi surt al carrer en la tradicional desfilada de les carretel·les que enguany arriben a la 37ena edició. Enguany, dues carretel·les més acompanyaran la rua de lluïment i la desfilada nocturna pel carrer ciutat de Reus en una xifra rècord de participació que arriba fins a les 29 carretel·les tematitzades que mouran a més de 2.700 persones. A més, es retransmetrà en directe per TAC12 que enguany, com a novetat, incorpora un concurs que premiarà a la colla més televisiva. Com a novetat d’aquest any, destaca el concurs que es durà a terme en el transcurs de la cercavila del Cós Blanc del matí del dissabte 4 on es premiarà la millor disfressa, la millor carretel.la, i la millor comparsa. Cada categoria consta d’un 1r i 2n premis que decidirà un jurat especialitzat. Cada carretel.la tan sols podrà optar a un premi.

La regidora ha explicat que es manté l'estructura de l'any passat i que durant la desfilada del Cós Blanc es llençaran uns 20.000 quilos de confeti pels 20 canons que hi haurà instal·lats al llarg de tot el recorregut, tot amenitzat amb lamúsica en directe amb DJ Ismael Cantos sota les ordres de l‘speaker Juanma Hidalgo, el qual enguany compleix 35 anys animant les colles. Pel carrer Barcelona també desfilaran les carretel·les però en un ambient més tranquil.

Participació local

Rodríguez, explicava que més de 45 entitats i associacions del municipi, i 28 colles, participen directament dels actes previstos en la festa. La regidoria de Cultura i Festes és l’encarregada de coordinar la programació que enguany manté la imatge específica per a cada una de les colles amb les confeticones que es difondran a través de les xarxes socials i que identifiquen cada grup. La regidora comentava que «any rere any estan tenint molt d'èxit i esperem que poc a poc es vagin convertint en tot un símbol que volem mantenir i adaptar a les noves carretel·les participants».

Un dels actes complementaris serà la nit d’humor amb el Comedy Zoo Tour (divendres 27 a les 23h a l’envelat) amb Santi Millán, José Corbacho i Javi Sancho. Les entrades estan a la venda a 10 euros anticipada i a 15 el mateix dia de l’espectacle.

Un altre dels eixos de la festa és l’activitat musical de caràcter totalment gratuït, d'una banda, amb l’actuació del grup La Union a l’envelat (dissabte 28 de gener a les 22h); la sessió Disco ZDB (dijous 2 i el divendres 3 de febrer a les 03h); la festa de les Colles amb les actuacions dels grups Nueva Alaska i els Atabaladors de Salou (dijous 2 de febrer a les 23h a l'envelat); el Gran ball de festa amb l'orquestra Metropol (el divendres 2 de febrer a les 23 h a l'envelat); el ball amb l'orquestra Maravella (dissabte 4 de febrer a partir de les 12 de la nit a l'envelat) o el gran ball de festa major de diumenge 5 de febrer a l'envelat amb l'orquestra Pasarella a les 17 i a les 20.30 hores.

Actes tradicionals

Pel que fa als actes tradicionals es manté trobada de gegants (diumenge 29 de gener) que ja suma 31 anys de sortides i lluïments pels carrers del municipi amb sortida des de la plaça de la Pau; a més de la ballada de sardanes; l’homenatge a la gent gran a l’envelat (dilluns 30 de gener); l’homenatge a la dona més gran (dijous 2 de febrer a les 19h); el concert de corals al TAS (dissabte 28 a les 21h); la recepció institucional de l’alcalde i de la corporació a les entitats i associacions salouenques (dissabte 28 de gener a les 13h) que enguany manté prèviament la cercavila d’elements populars i rua de lluïment des del TAS i fins a la Torre Vella; o la desena edició de la Mostra i tallers de la Xarxa de Cultura tradicional catalana de Salou (dissabte 28 de les 17 a les 20h al passadís del TAS). La cercavila de diables i elements de foc (diumenge 5 de febrer a les 18.30h amb sortida a la Via Roma); teatre amb el grup Associació Salou Teatre (diumenge 29 a les 20h al TAS) o la inauguració de la mostra d'artistes locals (divendres 3 de febrer a les 19h a la Torre Vella). El diumenge 5 de febrer, les matinades de grallers, la X trobada scooterista o l'exhibició hípica a més d'altres activitats organitzades pel Club Nàutic, i la fideuada popular posaran el punt i final a la festa.

Actes pels més petits

La Festa Major també preveu nombrosos actes dedicats als més petits que organitza la regidoria d'Infància a través del Club Xic's: destaquen la inauguració de la Fira Xic’s (divendres 27 a les 17.30h); la festa Family Xic’s que per primer any es desplaça al Cap Salou amb activitats infantils i xocolatada (divendres 3 de febrer a les 10.30h); el ja consolidat Cós Blanc Xic’s a l'envelat de festa major amb el grup d'animació La Cremallera (divendres 3 de febrer a les 17.30h); la gimcana 'familiars Xic's' a l’Espigó del Moll (diumenge 5 de febrer); a més de la fira Xic's amb el dilluns 6 de febrer amb les atraccions a 1,5 euros; la zona Xic’s amb diversos tallers a l’envelat a partir de les 10.30h; o el cinema en 3D amb la projecció de Zootrópolis a les 17.30h. També es mantenen altres activitats com la zona d’inflables, la Xoco Xic’s, el taller mural de festa major, el taller de maquillatge de fantasia... o contes teatralitzats per als més petits el dijous 2 de febrer a les 17.30h a la biblioteca municipal, entre un llarg etcètera.

Actes esportius

Però la festa major de Salou també està conformada un ampli apartat esportiu on destaca especialment la multitudinària pedalada popular que enguany celebra els 23 anys de trajectòria o el més que consolidat trofeu de 24 hores de futbol sala que enguany arriba a la 20 edició; el torneig de petanca o la sisena edició de l’olimpíada escolar d’escacs, el campionat de botifarra local, el XVI torneig de dòmino local, el V torneig de natació 'Llença’t a nedar' amb el Club Natació Salou, a més de la quarta edició del Skate Parkty, entre un llarg etcètera d'activitats que coordinen des d’esports.

La regidora de cultura, Mª José Rodriguez en la presentació de la festa.

Una setantena d'actes ompliran la Festa Major d'Hivern de SalouCedida

tracking