Diari Més

Medi Ambient

La CUP demana mesures «més contundents» contra les químiques per protegir la salut dels ciutadans

Insisteixen en «la urgència» de conèixer l'estat real de contaminació de l'atmosfera i de prendre mesures al respecte

Pla general d'una part del complex industrial de Repsol i Dow amb les torxes a banda i banda. Imatge de del 27 de juny de 2016 (horitzontal)

benzè, complex, Dow, empresa, fuga, petroquímica, polígon, química, Repsol, TarragonaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La CUP a instat a la Generalitat en el marc de la Taula de Qualitat de l’Aire al Camp de Tarragona que emprengui mesures «més contundents» contra les químiques per protegir la salut de les persones. El partit polític ha fet aquesta demanda després que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, vagi afirmar el passat mes de setembre que Repsol va sextuplicar el límit màxim d’emissions de benzè al polígon industrial químic de Constantí.

La CUP va demanar explicacions sobre el control de les emissions de benzè que realitza la Generalitat sobre les empreses químiques del tarragonès desprès de denunciar una fuita de benzè que va tenir lloc, segons asseguren , el 29 de desembre. «Segons les dades publicades de l’Índex Català de la Qualitat de l’ Aire (ICQA) al seu web i a la caseta de recollida de dades de Constantí, a la una de la matinada es va registrar un índex del compost químic C6H6 Benzè de 29,3 µg/m³. I entre les 12 i les 8 de la matinada la mitja va ser de 15,41 µg/m³». El grup afirma que segons la normativa vigent a Catalunya els objectius de qualitat de l’aire vigents són 5 µg/m³, una xifra «molt inferior a la registrada el passat dia 29 quan es va arribar als 29,3 µg/m³»,,

«El compost químic pot provocar dany genètic al material cel·lular i és una substància considerada cancerígena per l’ Agència Internacional de Recerca del Càncer (IARC)», ha recordat Sergi Saladié. El diputat de la CUP-CC també ja recordat que una sentència del Jutjat Social número 1 de Tarragona reitera l’origen professional i la situació d’incapacitat permanent en grau total d’un ex-treballador de Repsol afectat de càncer. És per això que la CUP considera que l’emissió de productes químics a l’aire és un perill per a la salut de la ciutadania dels municipis propers a aquests complexos.

En base a aquest argument, la CUP insisteix en «la urgència i la necessitat» de conèixer quin és l’estat real de contaminació de l’atmosfera i que es prenguin mesures que garanteixin la protecció de la ciutadania tarragonina davant «les males pràctiques» de les empreses del sector químic.

Per altra banda, la CUP-CC també demanarà explicacions al conseller Rull sobre l’abocament de productes tòxics al riu Francolí per part d’una indústria propera instal·lada a la riba del riu.

tracking