Diari Més

Tribunals

Dos vocals de la Cooperativa de Cambrils declaren davant del jutge per la fallida

Jaume Solana i Agustí Massagué han de respondre avui davant del titular del Jutjat d’Instrucció número 3 i Josep Maria Siuró ho farà el pròxim dilluns

Capçalera de la manifestació que els afectats per la fallida de la Cooperativa Agrícola van convocar el 6 de març de 2016.

Dos vocals de la Cooperativa de Cambrils declaren davant del jutge per la fallidaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Jaume Solana i Agustí Massagué, dos vocals de la Junta directiva de la Cooperativa de Cambrils, seran els primers a declarar davant del jutjat d’instrucció número 3 de Reus per la fallida de la secció de crèdit a finals del 2015. Les seves declaracions estan previstes per avui, entre les deu del matí i dos quart d’onze. La declaració de Josep Maria Siuró, director general de la Cooperativa fins al 2013 –qui estava citat també avui– s’ha ajornat fins al pròxim dilluns, 16 de gener.

Els tres dirigents de la cooperativa agrícola i altres set –entre els quals, el director gerent Xavier Mas, i el president del Consell rector, Jaume Baiges– s’hauran de defensar dels presumptes delictes d’apropiació indeguda, falsificació de document mercantil i delicte societari.

Els responsables de la Cooperativa de Cambrils han estat citats arran de la primera querella que un grup de sis afectats per la fallida de la secció de crèdit van interposar contra els màxims responsables de l’organització. Entre els sis denunciants sumen un perjudici causat per la fallida que arriba fins a gairebé el milió d’euros (933.059 euros, segons van detallar en la querella admesa a tràmit). A aquest mateix procés, s’ha sumat una segona querella que un grup d’onze afectats més –entre aquests la figura jurídica d’una empresa– va interposar contra els mateixos dirigents el novembre de l’any passat.

La investigació judicial sobre les circumstàncies que van portar la secció de crèdit de la Cooperativa de Cambrils a fer fallida estan en una fase molt incipient. Per aquest motiu, el bufet d’advocats que representa el primer grup de denunciants, sospita que tant els vocals, avui, com Siuró, el pròxim dilluns, s’acolliran al seu dret de no declarar i només respondran a preguntes dels seus lletrats. En qualsevol cas, la defensa que representa el primer grup d’afectats avança que demanarà responsabilitats penals, si s’acaba demostrant que els investigats van incórrer en algun delicte. De moment, com a prova, tenen ja a les mans la declaració davant del jutge que va fer l’auditor de la Cooperativa de Cambrils, Josep Maria Boada, en qualitat de testimoni.

L’abril passat, Boada, va reconèixer que havia detectat irregularitats comptables en la gestió de l’entitat i que, per tant i presumptament, s’haurien «maquillat» els comptes a fi i efecte d’ocultar les pèrdues que arrossegava. En una vista que va durar gairebé quatre hores, Boada va assegurar, fins a dues vegades i de forma contundent, que havia detectat irregularitats i que els números aportats per la Cooperativa de Cambrils no es corresponien amb la seva realitat comptable. Així va quedar recollit en el seu informe del 2014 sobre la comptabilitat de l’exercici anterior, l’últim en què Josep Maria Siuró va ocupar el càrrec de director general. Aquest informe va destapar les pèrdues de més de 3 milions d’euros que van provocar l’estampida massiva de diners que van portar la secció de crèdit a fer fallida. Segons va dir Boada, que és auditor de l’entitat des del 2010, aquestes irregularitats s’havien detectat també abans del 2013 però no es van corregir mai. El jutge d’instrucció haurà de nomenar ara un altre auditor extern per corroborar la declaració que va fer Boada, una de les proves que més aclaridores amb què compten ambdós grups de querellants.

A banda dels dos grups d’afectats s’han afegit a la demanda, la CUP, com a acusació popular –a petició de Xavier Milian i David Vidal, membres d’aquesta formació– i la mateixa Cooperativa de Cambrils com a perjudicada per la fallida. Malgrat això, una part de la defensa dels afectats podria oposar-se a què la mateixa entitat formi part de l’acusació en entendre que la societat és responsable civil subsidiària de tot el daltabaix que va provocar el corralito de 32,5 milions d’euros de 1.500 clients de la secció de crèdit. D’aquest total, els afectats van començar a cobrar l’estiu passat 46,4% dels estalvis que tenien retinguts des del mes de desembre del 2015.

Des del desembre del 2015

La crisi per la fallida de la secció de Crèdit de la Cooperativa Agrícola de Cambrils va començar a finals del 2015. El 22 de desembre la Cooperativa Agrícola de Cambrils va tancar, en principi provisionalment, la seva secció de crèdit per manca de liquiditat immediata. La mesura s’havia decidit el 27 d’agost del mateix any en una assemblea de l’entitat, però es volia fer de manera ordenada i integrant els dipòsits dels impositors en una entitat convencional amb la supervisió de la Generalitat. El deute de 9,5 milions d’euros de la cooperativa a la secció de crèdit, però, finalment no ho va fer possible. Prop de 1.500 clients van quedar sense poder accedir als seus estalvis.

La situació viscuda per la Caixa Agrària cambrilenca ha requerit la intervenció de l’administració pública. El Govern de la Generalitat va aprovar l’any passat la creació d’un fons cooperatiu per via d’urgència mitjançant el Decret Llei 2/2016, de 17 de maig, que ha de permetre finançar la liquidació de les seccions de crèdit de les cooperatives que optin per aquesta solució.

tracking