Diari Més

Els Pastorets, a l'Espluga el 7 de gener

Una exposició repasa la trajectòria de la representació del text de Folch i Torres des del 1939

Una de les escenes de la representació dels Pastorets a l'Espluga.

Els Pastorets, a l'Espluga el 7 de generCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Pastorets de l’Espluga han celebrat aquest any el centenari del text de Folch i Torres i els 40 anys de l’inici de les representacions al Teatre del Casal amb una exposició al vestíbul del Teatre que es podrà veure fins al dia 7 de gener. La mostra repassa la trajectòria de la representació des del 1939 al Centre Cultural de l’Espluga, fins que Els Pastorets van arribar al Casal de l’Espluga. Amb motiu d’aquesta efemèride, l’espectacle ha recuperat el pròleg clàssic, fent una revisió més breu i actualitzada del text de Folch i Torres.

Una altra de les novetats d’aquest any ha estat el nou decorat del Naixement, on s’ha volgut humanitzar la figura de Sant Josep i la Mare de Déu. L’espectacle, al qual participa més d’un centenar de persones, ha sumat als nombrosos efectes especials, projeccions, foc, neu i fum, i diversos nous elements d’attrezzo com la casa de Maria o la barraca de Getsè.

La representació del passat 25 de desembre va acabar amb un homenatge del grup Tratea Teatre i del Casal de l’Espluga a qui ha estat l’ànima de Els Pastorets a l’Espluga en aquests 40 anys, Josep M. Mercadé, qui és hereu de la tradició dels seus pares, els quals ja representaven els Pastorets al Centre Cultural.

Pròxima i última representació

El pròxim dissabte 7 de gener es farà l’última representació de Els Pastorets de l’Espluga d’aquesta temporada, a les 18.30 de la tarda al Teatre del Casal, amb l’assistència de la comissionada del Centenari de Els Pastorets de Folch i Torres, Lenke Kovács. Aquesta passada setmana, a l’Oficina de Turisme de l’Espluga, ja es van posar a la venda les entrades anticipades, encara que també se’n podran comprar el dia de la representació una hora abans, a taquilla. Aquest espectacle només es pot veure a l’Espluga cada dos anys, i després del 7 de gener no es tornarà a representar fins al 25 de desembre de 2018.

A l’Espluga s’havien fet representacions de Els Pastorets de Folch i Torres de manera continuada entre el 1939 i el 1962. Al crear-se, amb la fundació del Casal, la seva secció de teatre, el projecte de posar de nou en marxa les representacions de Els Pastorets és sistemàticament desestimada per la complexitat que comportava, atès que res de l’escenografia del vell Cultural servia. Cal dir també que no eren bons temps per a la cultura popular que el franquisme havia anat arraconant en benefici sobretot de cinema i televisió.

Una data clau

La tardor del 1976 va tenir lloc una reunió a la biblioteca del Casal entre representants municipals i diversos joves per parlar d’organitzar una cavalcada de reis local (en aquells moments venien uns reis de Blancafort. En parlar de l’obtenció de recursos econòmics, Josep Maria Vallés va llençar la idea de fer unes representacions de Els Pastorets. La proposta va ser ben acollida. A partir d’aquell moment, ara fa just 40 anys, les representacions de l’obra de Folch i Torres tornen a formar part, en anys alterns, del paisatge nadalenc espluguí.

tracking