Diari Més

infraestructures

Aprovada la declaració d'impacte ambiental del projecte d'ampliació del regadiu Garrigues Sud

Es desenvolupa als termes municipals d'Ulldemolins i la Pobla de Cérvoles, amb una superfície de reg de suport de 439 hectàrees

Imatge del poble d'u

Aprovada la declaració d'impacte ambiental del projecte d'ampliació del regadiu Garrigues Sudturismepriorat.org

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Ponència Ambiental, del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha aprovat la Declaració d'Impacte Ambiental del projecte d'ampliació del regadiu Garrigues Sud, als termes d'Ulldemolins (Priorat) i de la Pobla de Cérvoles (Garrigues). Aquesta infraestructura serà de reg per degoteig, actiu set dies a la setmana. Consistirà en la presa d'aigua de la xarxa primària i de distribució per conduir-la fins a peu de parcel·la. El reg comportarà una subtracció de 0,57 hectòmetres cúbics anuals de l'embassament de Flix (Ribera d'Ebre) per abastir 439 hectàrees. La coberta agrícola de l'àrea és fonamentalment de conreus llenyosos de secà, principalment d'olivera i ametller. Hi ha zones amb cultius abandonats, que el reg de suport vol recuperar, afavorint, alhora, el mosaic agroforestal, sense modificar el tipus de conreu.

Aquest mosaic és d'una elevada permeabilitat ecològica i actualment no està fragmentat ni per poblacions ni per infraestructures.

Els treballs tècnics desenvolupats per la redacció del Pla territorial sectorial de connectivitat ecològica de Catalunya inclou l'àmbit del projecte en un connector principalment terrestre que enllaça els espais del Sistema Prelitoral, de les Muntanyes de Prades i el Montsant, amb els espais situats en les Planes de Ponent.

Protecció de l'àguila cuabarrada

L'estudi d'impacte ambiental preveu que el paisatge agroforestal s'ha de conservar perquè forma part del corredor biològic d'aquesta zona i adopta mesures preventives com la no realització de rompudes forestals; la no obertura de nous camins ni l'arranjament dels existents; l'evitament de l'accés i execució d'obres en el període de reproducció d'espècies protegides; l'adopció de mesures específiques a les zones de cria de l'àguila cuabarrada; la delimitació de forma acurada dels camins per obrir rases i altres instal·lacions; el respecte a tots els marges de vegetació natural per mantenir una estructura del paisatge en mosaic i la preservació de la connectivitat ecològica de la zona.

També caldrà reconstruir les comunitats vegetals afectades mitjançant la plantació de les espècies característiques autòctones, evitant afectar les poblacions més madures; caldrà evitar l'alteració dels murs de pedra dels marges entre parcel·les i feixes de conreus; s'hauran de llaurar les zones destinades a revegetació seguint les corbes de nivell per augmentar la infiltració del sòl; i es revegetarà a mesura que hi hagi moviment de terres.

tracking