Diari Més

Medi Ambient

Nens que descobreixen què s'amaga a dins del camió de la deixalleria

Escoles, instituts, centres cívics i esplais de Vila-seca, la Pineda i la Plana han participat en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Una educadora va repartir deixalles entre els nens i nenes de l'escola Mestral i els va demanar a quin contenidor els dipositarien.

Nens que descobreixen què s'amaga a dins del camió de la deixalleriaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A Vila-seca deuen ser poques les llars on, d’una manera o altra, aquesta setmana no s’hagi parlat de residus. L’Ajuntament del municipi s’ha abocat de ple a la campanya de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, programant fins a 25 activitats a escoles, instituts, centres cívics i esplais de la gent gran.

Ahir mateix, els alumnes de segon curs de l’escola Mestral de Vila-seca van deixar per una estona les fitxes i els llibres per fer una classe pràctica sobre les deixalles els contenidors. Una educadora de l’empresa Limonium els esperava a classe amb una sorpresa que cap d’ells no s’hauria imaginat mai trobar: dues bosses ben plenes de deixalles. L’educadora els va repartir pots de vidre, cartrons d’ous, bricks, piles, llaunes de pintura, ampolles de plàstic, i fins i tot un ratolí d’ordinador espatllat. Tot seguit, els va explicar quins tipus de contenidor trobem als carrers, i els va demanar què posarien a cada lloc.

Els nens i nenes de l’escola Mestral van demostrar que tenen molt ben apresa la lliçó de la recollida selectiva quan es tracta d’objectes del dia a dia, com el paper, els residus orgànics o els bricks. Però cap d’ells no va encertar on haurien de dipositar una llauna de pintura ni el ratolí obsolet. La resposta els estava esperant ‘aparcada’ en un racó del pati: al camió de les deixalleries.

Els alumnes van tenir l’oportunitat d’enfilar-s’hi i veure tots els compartiments on cal desar els objectes que no han d’anar al rebuig, com per exemple els cartutxos de tinta de la impressora, els petits electrodomèstics elèctrics o les radiografies.

Mentre uns s’enfilaven al camió, la resta de companys aprofundien en els coneixements apresos mitjançant divertits jocs de pati. La sessió es va acabar amb el repartiment d’un petit obsequi molt relacionat amb tot el que van aprendre: un Boc&roll, o el que és el mateix, un embolcall de roba per als entrepans, molt útil per evitar la generació de residus com, per exemple, el paper d’alumini.

Aquesta mateixa sessió sobre la prevenció dels residus s’ha repetit durant tota la setmana a tots els centres escolars del municipi. Però a més, també s’han realitzat tallers, com ara el d’Ecocompra, per aprendre a fer una compra que generi pocs residus que es va adreçar als alumnes de 4art d’ESO de l’institut Ramon Barbat, o el de reutilització d’envasos per fer ‘Plastioles’, que tindrà lloc la setmana que ve a l’escola de la Plana entre els alumnes de segon.

Europa va a una

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus neix d’un projecte que rep el suport de la Comissió Europea. L’objectiu és organitzar durant una mateixa setmana, i arreu d’Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus. Aquesta Setmana Europea té la finalitat de donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria, fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d’Europa, fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus i fer canviar el comportament quotidià dels europeus, quant a consum i producció.

En el cas de Vila-seca, també s’ha aprofitat per informar els de les xifres al voltant de la generació de residus i de la seva recollida selectiva. Mentre que a Vila-seca es generen els mateixos quilos de deixalles per habitant que a la resta de Catalunya, la recollida selectiva és molt més elevada: 52% de mitjana a Vila-seca en front dels 39% de Catalunya.

Una treballadora municipal va acompanyar els petits a dalt del camió i els va ensenyar què va a cada dipòsit.

Nens que descobreixen què s'amaga a dins del camió de la deixalleriaCristina Serret

Una treballadora municipal va acompanyar els petits a dalt del camió i els va ensenyar què va a cada dipòsit.

Nens que descobreixen què s'amaga a dins del camió de la deixalleriaCristina Serret

tracking