Diari Més

La Diputació de Tarragona mourà un pressupost de gairebé 150 MEUR l'any vinent

El Pla d'Acció Municipal eclipsa els comptes del 2017, amb una partida de 35 MEUR

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, acompanyat dels vicepresidents i del diputat d'Hisenda i Economia, Lluís Soler, durant la presentació del pressupost del 2017, en roda de premsa, el 24 de novembre del 2016

pressupost, Tarragona, comptes, deute, PAM, Diputació, inversióACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Diputació de Tarragona disposarà l'any vinent d'un pressupost global de 149.355.000 euros, el que representa una reducció del 0,75% respecte el d'enguany, una lleugera rebaixa que des de la institució es garanteix que, malgrat disposar de menys recursos, l'aportació econòmica al món local serà superior. La Diputació presumeix a més que no haurà de recórrer a préstec i que amb recursos propis podrà finançar inversions. La clau ha estat la reestructuració de la despesa i la reducció de costos interns de la institució. Aquest dijous al matí s'han presentat els comptes, eclipsats pel Pla d'Acció Municipal (PAM) 2017-2020 i que esgarrapen una partida important de 35 milions d'euros -el pla en conjunt s'eleva als 80 milions en els quatre anys. També destaca una partida de 150.000 euros per a l'operatiu dels Jocs Mediterranis, si bé la millora de les carreteres de la qual n'és titular la institució és la principal inversió -uns 9 milions d'euros. L'evolució del dèficit segueix decreixent i el deute viu representa menys del 5% del pressupost. Els números del 2017 s'aprovaran en el ple convocat aquest divendres.

Dels 149 milions de pressupost, 127,9 milions és el propi de la Diputació, mentre que 15,5 milions corresponen a l'organisme autònom Base i els 5,9 milions restants, al Patronat de Turisme. Un 73% dels ingressos de la institució supracomarcal provenen de l'Estat. Donada la situació del govern espanyol, en funcions durant mesos, i sense una Llei de pressupostos generals aprovada, la Diputació ha optat per agafar de referència els mateixos números que el 2016, aplicant, per «criteris de prudència», una rebaixa del 0,75%.

En qualsevol cas, la institució remarca la seva aposta pel món local. Al Servei d'Assistència al Municipi (SAM) s'injecten més de 40 milions d'euros -un increment del 12,5% respecte enguany-, entre els quals s'hi engloben 17 milions per al PAM -per al qual també s'ha fet guardiola enguany amb 18 milions, donant com a resultat els 35 milions invertits en accions que s'executaran l'any vinent. També s'inclou una aportació de prop de 5 milions per als consells comarcals i 1,2 milions d'euros per a situacions sobrevingudes que afectin el patrimoni municipal.

Pel que fa al Servei d'Assistència al Ciutadà (SAC), amb 26 milions d'euros del pressupost, destaquen els gairebé 17 milions d'euros als onze centres formatius de la institució -les escoles d'art i disseny, les escoles i conservatoris de música i els centres d'educació especial. Finalment, el Servei d'Assistència al Territori (SAT), que gestiona la xarxa de carreteres, disposa d'un pressupost de 15 milions d'euros. El gabinet de presidència i planificació, amb una quantia de 3,8 milions d'euros, representa gairebé un 3% del pressupost.

La institució ha destacat la capacitat de finançament positiva, per valor d'uns 13 milions d'euros, reduint la ràtio d'endeutament molt per sota del límit legal del 75%, la previsió del compliment de despesa i dels ràtios de morositat. L'any vinent hi haurà una reducció d'amortitzacions de préstecs de 7 milions d'euros. Des del 2010 no s'ha efectuat cap concertació d'operació de crèdit que hagi fet augmentar el deute. Així el deute viu -comptant amortitzacions de préstec per a l'any vinent i interessos- és menor al 5% del pressupost.

«És un pressupost ben estructurat; sense recórrer a l'endeutament, presenta un marge de maniobra positiu, amb una quantia de 26,5 milions d'euros; això significa que, amb recursos propis, podem finançar inversions», ha exposat el diputat d'Hisenda i Economia, Lluís Soler. En aquest sentit, el president de la Diputació ha afegit: «És un pressupost que té audàcia: té menys ingressos però envia més diners al món local, gràcies a reduir costos estructurals interns i ajudant més quan menys rebem. La crisi ha tocat fons, ara ja remuntem», ha conclòs.

tracking