Diari Més

Societat

Un aplicació respon als dubtes dels adolescents de Salou

Professionals sanitaris creen l'eina perquè els joves puguin resoldre els seus dubtes amb respostes professionals

Imatge de la nova aplicació amb les diverses opcions que pot triar el jove que vol fer una consulta.

Respostes que no són a un cercadorCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En la immensitat de la xarxa poden trobar-se respostes als problemes que poden inquietar els adolescents i els joves. Aspectes com la sexualitat, nutrició o la salut són alguns dels ítems que es poden cercar-se en un sol clic i trobar-hi, en qüestió de pocs segons, informacions que posin, a priori, un «remei» instantani en forma de tractaments o consells sobre com actuar en determinades situacions.

A partir d’aquest diagnòstic inicial, un grup de professionals del Centre d’Atenció Primària de Salou ha impulsat una aplicació mòbil en detectar que «els adolescents quan tenen un problema no acudeixen a les consultes i cerquen moltes respostes en l’anonimat de la xarxa», segons explica Joaquina Sánchez, infermera de l’ambulatori salouenc. D’aquesta manera, els professionals volen que els adolescents i joves puguin canalitzar els seus dubtes i inquietuds en les qüestions descrites «sabent que les respostes els hi facilitaran persones que són professionals en els seus diversos àmbits», argumenta Sánchez.

Agents implicats

L’aplicació, anomenada DUME, va adreçada a joves d’entre 13 i 24 anys i compta amb la participació d’onze grups de professionals d’àmbits com el sanitari, així com diversos instituts salouencs, serveis socials, advocats, mediadors culturals o la policia local, entre d’altres. Actualment se n’estan ultimant els detalls abans que es pugui descarregar per les plataformes mòbils i es preveu que la setmana vinent ja es trobi plenament operativa. Està previst que disposi també d’un assistent de veu per facilitar la cerca.

El jove que vulgui fer una consulta podrà fer-ho de forma totalment anònima clicant sobre la matèria sobre la qual vol adreçar la seva inquietud i posant-hi un codi alfanumèric que se li facilitarà per poder realitzar la seva consulta. Així, la petició només la podrà veure el grup dels professionals als quals s’adreça aquesta petició. L’objectiu és que amb la màxima immediatesa possible, els professionals puguin orientar a l’emissor o, donat el cas que no sigui de la seva estricta competència, derivar la petició cap a un altre dels grups que participa en aquest projecte.

«No pot ser que ens trobem que una nena de 12 anys arribi a urgències dient que s’ha begut una beguda de lleixiu perquè s’ha volgut suicidar, aquesta noia té un problema al darrere, i si no se’n parla amb els pares, una solució pot estar en la nova aplicació», que és «una finestra perquè quan tinguin un problema puguin comunicar-se amb algú professional i no posin a Internet a treure treguin conclusions de qualsevol pàgina», explica Sánchez. La professional exemplifica també els riscos que pot suposar veure quin tipus de respostes es donen a la xarxa en qüestions com l’embaràs no desitjat: «la gent pot publicar 1.000 coses a Internet, però no tot el que es posa és fiable», argumenta. De la mateixa manera, Sánchez explica que els joves molt sovint no troben la privacitat i intimitat. Així, explica que «si ens fixem en els instituts, alguns alumnes declinen anar a la sala on es troba l’infermera de salut escolar que acudeix unes determinades hores perquè aquesta consulta està situada al costat del despatx del director i no gosen a entrar-hi».

El funcionament de la nova aplicació també preveu que es notifiqui als pares de nois que siguin menors de 16 anys que els seus fills han fet ús d’aquesta aplicació, sense entrar a detallar quin ha estat el contingut de la consulta. «Mai volem airejar quin és el problema del menor», argumenta una de les promotores de la nova aplicació. En funció de l’acceptació, els professionals de la salut que l’han impulsat preveuen que l’aplicació es pugui extendre a altres poblacions del Camp de Tarragona a no gaire llarg termini.

tracking