Diari Més

Medi Ambient

«El Port, la indústria i el trànsit, causants de la presència d'ozó a l'aire del Camp de Tarragona»

Segons un informe, tots els habitants de Catalunya han respirat aire amb aquest contaminant durant la primavera i estiu del 2016

Imatge del passat dilluns, quan les torxes de Dow i Repsol treien fum negre.

La Generalitat obre un expedient informatiu a l'episodi de les torxesCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un informe elaborat pel grup Ecologistes en Acció revela que el trànsit, el transport marítim del Port de Tarragona i l'activitat industrial són els principals causants de la formació d'ozó troposfèric al Camp de Tarragona. I és que segons el mateix informe, tota la població de Catalunya ha respirat aire contaminat per ozó durant la primavera i l'estiu del 2016, havent-hiuns alts nivells que superen el límit recomanat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) d'aquest contaminant.

Els ecologistes reclamen a la conselleria de Territori i Sostenibilitat una resposta a la petició, presentada el mes de juny passat, perquè la Generalitat adopti els plans de millora de la qualitat de l'aire per reduir els nivells d'ozó a les zones més afectades, «com obliga la llei».

El document ha analitzat les dades de les 455 estacions oficials de mesurament d'ozó instal·lades a Espanya, entre elles 50 a Catalunya, i que afirmen que l'ozó troposfèric és el contaminant atmosfèric que cada any afecta més gent i territori. Els ecologistes han exigit que la contaminació per ozó sigui un «problema sanitari de primer ordre», que causa la mort de 1.800 persones a Espanya, i entre elles les més afectades són els nens, les dones embarassades i les persones grans amb malalties respiratòries i cardiovasculars cròniques, segons dades de l'Agència Europea de Medi Ambient.

Costos sanitaris

El Banc Mundial ha establert que els costos sanitaris derivats de la contaminació per ozó representen al voltant de 5.000 milions a l'any, un 0,33% del Producte Interior Brut (PIB) espanyol, sense considerar el cost dels danys provocats sobre els cultius i els ecosistemes naturals. Segons un comunicat dels ecologistes, la Generalitat «porta una dècada ometent l'elaboració i aplicació dels esmentats plans, resultant preceptius a totes les zones de la Comunitat excepte Penedès-Garraf, Catalunya Central i Maresme, i que posa la salut d'1,2 milions de catalans en risc».

tracking