Diari Més

Successos

Dotze estafats a Tarragona per falses contractacions publicitàries en nom de la Guàrdia Civil

S'han detingut tres persones de l'organització delinqüencial, que es dedicava a estafar contractació de publicitat per revistes de caire policial

La Guàrdia Civil ha entrat i registrat la seu de l'organització delinqüencial, situada a Madrid.

Dotze estafats a Tarragona per falses contractacions publicitàries en nom de la Guàrdia CivilCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 12 particulars i empreses de la província de Tarragona han estat víctimes d’una organització delinqüencial amb seu a Madrid que es dedicava a estafar contractació de publicitat per revistes de caire policial el nom de la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i la Policia Local. La Guardia Civil de la Regió de Múrcia ha detingut tres persones i investigat 14 en una operació denonimada ‘ROPU’, dedicada a aquest cas que ha afectat a un miler de particulars i empreses de totes les províncies de l’Estat.

Concretament a Tarragona hi ha hagut un afectat a Alcanar, un a Amposta, un a Blancafort, un a Cambrils, un a la Sènia, un a l’Aldea, un a Montblanc, dos a Reus, dos a Tarragona i un a Torroja del priorat. La investigació continua oberta, per la qual cosa no es descarta que existeixin altres perjudicats.

L’organització criminal es dedicava presumptament a recaptar publicitat en nom de la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i la Policia local amb la finalitat d’obtenir anunciants per les revistes de temàtica policiar, de associacionisme professional o sindicals. Amb aquest mètode s’asseguraven la col·laboració dels patrocinadors i l’eficàcia amb els seus clients, publicacions legals que no sabien res de l’estafa.

Entre els afectats hi ha casos de víctimes que mai van rebre la revista amb la qual col·laboraven, altres que en rebien una de diferent i altres que els facturaven per la inserció de publicitat tot i haver-se negat a col·laborar. Per altra banda, algun dels perjudicats també hauria rebut trucades telefòniques en què l’interlocutor el pressionava quan es negava a col·laborar.

També s’han vist afectats pels delictes almenys dos sindicats policials que apareixen, ja que els seus logos o sigles apareixen en les factures expedides a nom dels clients utilitzats pels estafadors per tenir una major credibilitat.

Els inicis de l’operació ‘ROPU’

L’operació ‘ROPU’ es va iniciar el passat mes de febrer quan la Guardia Civil va saber que diversos agricultors de Jumilla estaven rebent trucades telefòniques de persones que, identificant-se com a guàrdies civils, sol·licitaven col·laboracions econòmiques mitjançant la inserció de publicitat en revistes oficials de la Guardia Civil. Alguna de les víctimes van col·laborar amb els presumptes estafadors sense saber que es tractava d’una enganyifa, mentre que altres havien rebut càrrecs a les seves contes bancàries sense expressar el seu consentiment. La Guàrdia Civil va esbrinar que la xarxa delictiva també havia actuat en altres províncies de la mateixa manera i perjudicant tant organismes públics com privats.

El passat més de juny la Guardia Civil va situar l’origen d’aquestes pràctiques delictives en una Comunitat de Béns amb seu a Madrid, per la qual cosa va sol·licitar l’ordre judicial d’entrada i registre. En el registre es van detenir tres persones, un d’ells el cap de l’organització, com a presumptes autors de delictes d’estafa continuada i falsedat documental. També es va incautar molta documentació relacionada amb la trama que ha permès identificar unes altre catorze persones que se’ls ha investigat per presumptes membres de la organització delictiva.

tracking