Diari Més

Justícia

Sis anys de presó per intentar comprar un ronyó a un indigent

Els processats volien comprar l'òrgan perquè un d'ell requeria d'un trasplantament

La policia va detenir el clan en la seva casa de Miami Platja, a Montroig del Camp.

Jutgen el clan detingut a Montroig per intentar comprar el ronyó d'un indigentEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Audiència de Barcelona ha condemnat a penes d'entre quatre i mig i sis anys i mig de presó a tres membres d'un clan de Mont-roig del Camp per intentar comprar un ronyó a un indigent, a canvi de 6.000 euros, per facilitar el trasplantament que un d'ells necessitava.

En la seva sentència, la secció setena de l'Audiència de Barcelona condemna els acusats, d'origen serbi, pels delictes de tràfic il·legal d'òrgans principals i coaccions, donades les pressions que van exercir sobre l'indigent quan aquest es va desdir i va desistir de vendre el seu ronyó.

Al processat que precisava el trasplantament, la sala l'ha condemnat a més per un delicte d'usurpació d'estat civil, per suplantar la identitat d'un germà seu, utilitzant la seva targeta sanitària per beneficiar-se dels serveis mèdics públics. Els acusats, que afrontaven penes de fins a 13 anys de presó, també hauran d'indemnitzar solidàriament amb 10.200 euros la víctima, suma que els encausats ja havien avançat per beneficiar-se d'una atenuant de reparació del dany.

Els fets

Segons la sentència, el processat Tony Radosavljevic va ser diagnosticat a l'octubre del 2014 d'una hipertensió arterial renal, per la qual l'Hospital de Bellvitge li va prescriure un trasplantament de ronyó. Els processats «van idear un pla» pel qual pretenien comprar un ronyó a un donant compatible, «amb evident trencament de la legislació espanyola relativa a la donació d'òrgans inter vius», normativa de la qual segons l'Audiència van ser profusament informats.

D'aquesta manera, els acusats van contactar amb un indigent amb «importants limitacions idiomàtiques», sense cap vincle familiar a Espanya i que residia en un habitatge ocupat a l'Hospitalet de l'Infant, on subsistia demanant almoina o fent treballs puntuals per a terceres persones. Segons l'Audiència de Barcelona, «l'esmentada situació d'extrema necessitat» de la víctima «va ser aprofitada pels processats, que van oferir al futur donant la quantitat aproximada de 6.000 euros si acceptava lliurar els seus ronyons a Tony Radosavljevic».

Una vegada es va comprovar que el donant era compatible amb el malalt, i s'estava pendent que signés la corresponent declaració davant el notari, la víctima es va negar a vendre el seu ronyó, «temorós de les conseqüències que per a la seva salut podria tenir sotmetre's a l'operació de trasplantament». Davant d'aquesta situació, els processats se'l van emportar a la força fins al domicili d'un d'ells, on durant prop de mitja hora el van estar cridant, insultant i copejant a diferents parts del cos, a l'hora que l'advertien de les conseqüències que li suposarien no sotmetre's al trasplantament.

tracking