Diari Més

Salut

Es preveu que enguany es detectin 450 nous casos de càncer de mama a Tarragona

Més del 80% de casos d'aquest tipus de malaltia trobats en el programa de detecció precoç tenen un bon diagnòstic

Joana Carrasco, vice-presidenta, Lídia Pascual, delegada de Tarrgona, Francina Saladie, doctora de la Funca i David Ortega, director de la Lliga.

Es preveu que enguany es detectin 450 nous casos de càncer de mama a TarragonaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Al Camp i a les Terres de l’Ebre hi ha unes 7.000 dones que han patit o pateixen càncer de mama i es preveu que durant el 2016 es detectaran prop de 450 nous casos d’aquesta patologia. De fet, el càncer de mama és el més diagnosticat entre les dones a la demarcació i també és el responsable del major nombre de defuncions per càncer. Salut va posar en marxa el 1998 un programa de detecció precoç del càncer de mama a Tarragona per reduir l’impacte de la malaltia. Des de l’inici del programa, s’han diagnosticat uns 1.700 càncers de mama, un 87% dels quals en estadis precoços en el moment del diagnòstic. Això permet aplicar una cirurgia conservadora de la mama que garanteix en el 99% la supervivència de la pacient. La Lliga Contra el Càncer de la demarcació ha programat per dimarts 18 d’octubre, Dia Mundial del Càncer de Mama, una acapta. En l’anterior, van recaptar gairebé 10.000 euros.

El de mama és un dels tipus de càncers més comuns entre les dones de Tarragona: de cada tres càncers diagnosticats, un és de mama. Durant el 2016, es preveu que a la demarcació s'hauran diagnosticat 450 casos i, a Catalunya, més de 4.000. Les taxes de mortalitat pel càncer de mama han anat disminuint de forma constant des del 1990 gràcies al diagnòstic precoç i de les millores terapèutiques. Amb tot, es calcula que unes 95 dones moriran a causa d'aquesta patologia enguany a les comarques tarragonines.

El càncer de mama presenta uns factors de risc que en la seva majoria no són modificables des d'un punt de vista preventiu com l'edat, una història familiar de càncer de mama, no haver tingut fills o haver-los tingut en una edat avançada, l'inici de la primera menstruació o de l'arribada de la menopausa. Amb tot, la doctora de FUNCA, Francisca Saladié, ha explicat que evitar l'excés de pes un cop arribada la menopausa, fer exercici moderat o mantenir una dieta sana pot fer disminuir la incidència. Tot plegat fa que no sigui possible prevenir del tot la seva aparició però sí aplicar estratègies per detectar-lo en estadis molt inicials, quan és molt petit i no dóna simptomatologia, per interrompre la seva evolució natural.

Així, com més aviat es detecta el tumor, més probabilitat hi ha de curació. De fet, la supervivència és gairebé del 100% en estadis precoços de la malaltia i, en aquest tipus de tumors, es pot aplicar tractaments menys agressius i amb menys efectes secundaris. Ara, a Tarragona s'està fent ja la vuitena volta del programa de detecció, en què s'hi conviden 92.287 dones, aquelles d'entre 50 i 69 anys, amb una periodicitat de dos anys. La participació en la darrera volta ha estat del 65,3% i la taxa de detecció de càncer és d'un 4,3‰. Així, fins a un 83,6% poden sotmetre's a una cirurgia conservadora. Des de l'inici del programa, s'ha diagnosticat un total de 1.700 càncers de mama, un 87% dels quals en estadis precoços.

Saladié ha incidit en el fet que detectar la malaltia en estadis inicials mostra uns canvis«dràstics»a la supervivència de les pacients i ha utilitzat els percentatges de curació segons l'estadi detectat per animar les dones que participin al programa de detecció precoç. Així, en els primers estadis hi ha una supervivència d'un 99%; si la malaltia ja està estesa cap als ganglis, pot baixar fins al 60% i, si hi ha metàstasi, la supervivència ronda el 20%. «Ja que tenim aquestes eines que ens permeten detectar-la precoçment, és bo que la població ho conegui», ha explicat.

Grups de suport

Entre les activitats de la Lliga, a les comarques tarragonines hi ha fins a deu grups de suport, en què les dones amb càncer de mama –i altres patologies- s'ajunten amb psico-oncòlogues. Segons David Ortega, director de la Lliga, els grups actuen com «una font de suport»per aquelles persones que pateixen càncer de mama i altres patologies per «compartir neguits i dubtes»en un marc que possiblement no poden exercir amb la família, amics o d'altres entorns. A partir de dimecres, en col·laboració amb l'Ajuntament de Vila-seca, es posarà en marxa un nou grup d'ajuda mútua.

Activitats recaptatòries

Un dia abans de la celebració del Dia Mundial del Càncer de Mama, la Lliga mobilitzarà un centenar de voluntàries per aconseguir fons per a l'entitat que es destinaran als fins fundacionals, a conscienciar la població sobre aquesta malaltia i a les accions que poden prendre's per prevenir-la. A banda, es faran altres activitats. Així, dilluns s'iniciarà l'activitat 'Vine a caminar amb nosaltres a Reus', dirigit a persones afectades de càncer i que es programaran cada dilluns a la tarda i dimecres al matí amb la participació de psico-oncòlegs.

A més, s'ampliarà l'activitat 'Maquillatge solidari', amb col·laboració amb les Perfumeries Júlia de Reus, Tarragona i Tortosa, en què els establiments oferiran maquillatge professional amb l'aportació de 10 euros. D'altra banda, dissabte 22 es farà una trobada per a les delegacions de Baix Penedès a Albinyana on celebraran un dinar solidari i la delegació de Riudoms farà un sopar solidari al Casal Riudomenc. Finalment, el 23 d'octubre, la delegació de Montbrió del Camp realitzarà la capta anual per recaptar fons per la Lliga.

tracking