Diari Més

Un mort i sis afectats més en un brot de legionel·losi en un hotel de Salou

La persona morta era de Madrid, i la resta d'afectats de Catalunya Central, d'altres dues comunitats autònomes, d'Irlanda i de França

L'hotel Jaume I.

Un mort i sis afectats més en un brot de legionel·losi en un hotel de SalouHotel Jaume I

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) investiga l'origen d'un brot de legionel·losi a Salou, que ha afectat set persones, una de les quals ha mort. Aquesta persona és de mitjana edat i de la comunitat de Madrid. Entre els altres afectats, que tenen entre 50 i 82 anys,hi ha dos catalans de la Catalunya Central, dos d'altres comunitats autònomes i dos ciutadans de la Unió Europea –un irlandès i un francès,que havien estat allotjats a l'Hotel Jaume I de Salou durant el setembre i que està tancat des del 2 d'octubre.

Una persona de les afectades ja ha rebut l'alta mèdica i quatre pacients continuen ingressats en les seves àrees de residència. Es desconeix l'evolució de l'últim cas notificat. Per ara, entre els afectats no hi ha cap treballador de l'hotel, tot i queSalut no descarta que puguin aparèixer més afectats durant els dies vinents atès que el període d'incubació de la malaltia és de 14 dies com a màxim.

Els set casos s'han notificat a la Subdirecció de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública per la Xarxa europea de Vigilància de Legionel·losi associada a viatges (ELDSNet) i per la Unitat de Vigilància de Catalunya Central entre els dies 28 de setembre i 6 d'octubre. Les persones afectades són tots turistes que han estat allotjats a l'hotel en diferents etapes, entre el 29 d'agost i l'1 d'octubre. La simptomatologia, manifestada habitualment amb pneumònia, es detecta a partir del 12 de setembre fins a l'1 d'octubre. Pel que fa al brot, es va declarar el 28 de setembre quan dos casos de persones que havien estat clients de l'hotel van coincidir amb enquestes epidemiològiques. L'endemà, el 29 de setembre, la persona de Madrid va morir. Salut ha iniciat la investigació del brot amb una recollida de mostres de pacients i la investigació ambiental d'inspecció a l'establiment prenent mostres.

Segons ha detallat la subdirectora general de Coordinació de la Salut Pública al Camp de Tarragona, Mercè Bieto, en els dos darrers anys s'havia registrat algun cas de legionel·losi en aquest establiment, sense arribar a ser declarat brot. Bieto ha apuntat també que l'hotel tenia les inspeccions en regla.

Reaccions del consistori

L'Ajuntament de Salou ha lamentat la mort de l'home, a la vegada que s'ha volgut tranquil·litzar la ciutadania assegurant que es tracta d'un cas «totalment aïllat» en un únic establiment, que va tancar per fi de temporada el passat diumenge 2 d'octubre. En un comunicat, l'Ajuntament ha expressat el seu «profund pesar» per la mort d'una persona, i ha desitjat una ràpida recuperació a la resta d'afectats. El consistori ha assegurat que està pendent de l'evolució del cas així com dels resultats de la investigació de les autoritats competents en matèria sanitària que s'han posat en coneixement de l'alcalde.

tracking