Diari Més

Consorci d'Aigües de Tarragona

La congelació de les canonades d'aigua permet reparar-les sense perdre líquid

La tecnologia de la congelació criogènica també evita el tall de subministrament de servei durant les reparacions

Els operaris realitzant la congelació criogènica en una de les canonades.

La congelació de les canonades d'aigua permet reparar-les sense perdre líquidCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) usa una tècnica innovadoraen el manteniment preventiu de les canonades. Aquesta és la congelació criogènica, tecnologia que consisteix en congelar les canonades de petit diàmetre de desguàsobtenint un efecte de tap de gel. D'aquesta maneras'eviten els buidats de les canonades, fet que suposaria llençar milers de metres cúbics d'aigua potable -segons estima el CAT, entre 4.000 i 5.000 metres cúbics, equivalents al consum diari d'una població de més de 30.000 habitants-.

Aquesta tecnologia també evita el tall delsubministrament als consorciatsi lainterrupció parcial del servei, a més d'escurçar el temps de treball del’operació. I és que fins ara, per efectuar tasques de manteniment als desguassos calia tallar el subministrament entre dues arquetes de seccionament i buidar la canonada, executar els treballs o les tasques precises i restablir la distribució d’aigua. La viabilitat d’aquesta tècnica, que s’ha aplicat satisfactòriament de forma experimental en la substitució d’unes canonades de desguàs, permet abordar el projecte de renovació de les instal·lacions del CAT d’una forma eficient, ràpida i més econòmica.

La tecnologia de la criogènia

La criogènia és una branca de la física química que estudia lestecnologies per treballar a temperatures inferiors al punt d'ebullició del nitrogen(aproximadament -190ºC) i explorar els efectes de la transferència tèrmica entre unagent (el nitrogen o l’heli) i el seu medi. En estat líquid, el nitrogen és l'element mésutilitzat en la congelació criogènica i té nombroses aplicacions.En l’àmbit de les instal·lacions industrials, té aplicacions en seguretat i en tasques demanteniment, especialment enplantespetroleoquímiques.

tracking