Diari Més

Cinema

Una pel·lícula acomiadarà Bigas Luna al Festival de Sant Sebastià

La cinta parteix de 600 hores de material gravat pel director amb escenes familiars, reflexions i converses amb amics

Imatge d'arxiu de Bigas Luna rebent

Una pel·lícula acomiadarà Bigas Luna al Festival de Sant Sebastià tres anys després de la seva mortACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El barceloníBigas Luna, que residia a la Riera de Gaià quan va morirl'any 2013, es converteix enprotagonistade la secció oficial del Festival de SantSebastià amb l'estrenade 'Bigas x Bigas'.La pel·lículaparteix de 600 hores de material gravat pel mateix director per oferir al públic escenes familiars, reflexions íntimes i converses còmplices amb amics i companys de professió. Aitana Sánchez-Gijón ha assegurat, en una entrevista, queparticipar a la cinta és el «millor comiat»per a un artista«total»,i Leonor Watling considera que «és un regal»per als espectadors passar dues hores amb una persona «magnífica».

Durant anys, el director va enregistrar la seva vida quotidiana en un intent de vídeodiari que havia quedat aparcat. Santiago Garrido, director adjunt i muntador del projecte, ha utilitzat ara aquestescintes de material gravades per Luna i les ha posat en ordre. Hi apareixen els seus actors fetitxe Bardem i Cruz, però també Aitana Sánchez-Gijón, Leonor Watling, Silvia Abascal o Cayetana Guillén Cuervo. La seva vídua Celia Orós i altres persones properes al director també hi tenen protagonisme i hi aporten la visió més quotidiana.

El viatge comença l'any 2000 quan, amb l'arribada de les càmeres digitals, el director català va decidir muntar un taller de cinema digital anomenat Taller Bigas Luna. D'un inici urbà, en què l'acció transcorre a Barcelona, es construeix un paisatge a Tarragona, Al Virgili, a pagès, com un espai de creació i amb la pintura com a mètode d'expressió preferent. El rodatge 'Son de mar', els assajos de 'Comedias Bárbaras', els seus passejos pensant en veu alta, el seu hort i la seva botiga, les trobades amb els amics i la seva intimitat familiar configuren un viatge a través dels anys, el cinema, la poesia, l'amistat, l'amor, la passió, la terra i l'art per submergir-se en la vida i l'obra de Luna.

tracking