Diari Més

Infraestructures

Concentració a Vila-seca per reivindicar la millora del servei ferroviari al Camp i l'Ebre

La convocatòria, de caire institucional, s'ha fet pel dilluns 10 d'octubre

Els passatgers baixant del tren previst d'arribar a Tortosa a les 17.25 hores a l'andana de l'estació.

R16, tren, Renfe horari retardACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les tres plataformes que lluiten per la millora del servei de ferrocarril al Camp i l'Ebre han convocat el dilluns 10 d'octubre una concentració de caire institucional a l'estació de Vila-seca. És el primer cop que aquests tres col·lectius, la Plataforma per la Defensa d'un Ferrocarril Públic i de Qualitat (pdf.camp), la Plataforma Trens Dignes a les Terres de l'Ebre i l'associació Promoció del Transport Públic (PTP) s'uneixen per convocar una acció d'aquestes característiques, amb la voluntat d'aconseguir el màxim suport possible d'ajuntaments, cambres de comerç, sindicats i associacions veïnals, entre d'altres. Segons un estudi elaborat per aquestes entitats, en els darrers deu anys Tarragona ciutat ha perdut un 21,4% d'usuaris dels trens regionals, el que representa una pèrdua de 358.000 viatgers/any. Ho atribueixen a les constants interrupcions i retards.

L'estudi, que analitza l'evolució de viatgers per ferrocarril al Camp de Tarragona al llarg d'una dècada, del 2004 al 2014, posa de manifest que el 80% dels usuaris utilitzen els trens regionals, però que els viatgers cada cop en fan menys ús . La caiguda ha estat d'un 21,4% a Tarragona i encara és més exagerada en altres municipis, com Torredembarra, on supera el 25%.

Daniel Pi, portaveu de la PTP al Camp de Tarragona, remarca que aquesta tendència no es dóna en cap altra demarcació -tot al contrari, els usuaris de les línies regionals creixen. A més, segons Pi, la davallada a Tarragona tampoc s'explica pel fet que els viatgers s'hagin decantat per l'alta velocitat, ja que l'any 2014 només en van fer ús menys d'un 10% dels usuaris.

L'estudi vol evidenciar que el descens de viatgers es deu a la poca fiabilitat de les línies R15 i R16, amb "constants interrupcions i retards", així com l'augment del temps de recorregut. "Cada dia hi ha 169 minuts de trampa", ha manifestat la portaveu de Trens Dignes a les Terres de l'Ebre, Montse Castellà, que insisteix en què els nous horaris vigents des del 5 d'agost són una "trampa al solitari". "Han inclòs el retard dins de l'horari, l'han oficialitzat", ha reiterat. Castellà ha anat més enllà i assegura que els retards, comptant des de l'11 de juliol a l'11 de setembre, sumen més de 20.000 minuts, que serien 335 hores i uns 14 dies en total.

"Per tot plegat, volem una gran presència institucional per a la concentració del 10 d'octubre", ha afirmat Pi. "Es reivindica més que no pas es busquen solucions, ja n'hi ha prou de batalletes de campanaret i d'actuar unilateralment, cal més unitat dels polítics", ha afegit el portaveu de PTP. Està previst que la concentració a l'estació de Vila-secacomenci a dos quarts de dotze del migdia. Ara les plataformes estan acabant de redactar un manifest per tal que el subscriguin les institucions assistents. També es recolliran signatures. "Les institucions ja és hora no sols que pugin al carro, sinó que també l'estirin", ha etzibat Castellà.

tracking