Diari Més

Diada Nacional de Catalunya

Catalunya bategarà alhora durant les reivindicacions de l'11 de setembre

L’ANC i Òmnium han preparat una diada descentralitzada, amb Tarragona, Lleida, Berga, Salt i Barcelona com a seus principals

Les estalades i els punters van omplir la Via Lliure de la Meridiana l'any passat.

Catalunya bategarà alhora durant les reivindicacions de l'11 de setembreACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un batec simultani que marqui el ritme de Catalunya i que simbolitzi l’arribada de la república catalana. Aquest és el propòsit que s’han marcat l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural pels actes de celebració de la Diada Nacional de Catalunya. A diferència dels últims anys, on les grans manifestacions a Barcelona han estat els actes centrals de la jornada, enguany han apostat per ampliar el focus i descentralitzar els actes oficials. D’aquesta manera, Tarragona, Lleida, Berga, Salt i Barcelona han estat les cinc ciutats escollides per acollir les reivindicacions. En el cas tarragoní, els actes es duran a terme a partir de les 5 de la tarda a la Rambla Nova, des del balcó fins a la plaça Imperial Tarraco.

El simbolisme és, un cop més, el protagonista de la reivindicació. Si bé l’any passat, cadascun dels trams en els quals es va dividir la manifestació a Barcelona simbolitzava un aspecte a construir del nou estat, en aquesta ocasió s’ha decidit que cadascuna de les ciutats seus representi un aspecte fonamentador de la futura república catalana. Així doncs, Salt representarà la república de la solidaritat i la diversitat; Berga, la de la cultura; Tarragona, la república en xarxa i de progrés, Lleida simbolitzarà la república de l’equilibri territorial i Barcelona, la república de les llibertats.

Actes per relleus

Els actes de la Diada 2016 començaran a les 17:14 amb el repic de campanes de la Seu Vella de Lleida i culminaran amb un batec simultani a les cinc localitats que aquest any seran seu de la mobilització per simbolitzar l’arribada de la república catalana. L’efecte del batec s’aconseguirà aixecant i baixant els punts de color groc que es repartiran el mateix 11 de Setembre. Després del repic de campanes, es llegirà una part del manifest comú i, tot seguit, sonarà una cançó instrumental. Tothom a Lleida aixecarà els punts fent l’efecte d’un batec al ritme de la música i es passarà el relleu primer a Berga i després a Salt, Tarragona i Barcelona. Per acabar de culminar l’acció, un coet a cada ciutat anunciarà que ha arribat el moment d’aixecar els punts alhora al ritme de la música, mentre colles castelleres construiran uns pilars que simbolitzaran els valors de la república catalana.

«Generarem la imatge que tot un país està bategant, que està actiu, viu, en moviment, que està a punt per la república catalana, per tant, serà una evidència que aquest 11 de Setembre anem més forts que mai perquè també arriben moments que ho requereixen», afirmava el coordinador de la Comissió de Mobilització de l’ANC, Oriol Codina, durant la presentació dels actes.

El punt groc, el símbol

El punt groc amb una R de república al centre és el símbol escollit per representar aquesta Diada 2016. Si l’any passat a la Via Lliure el punter posava l’èmfasi en el camí, en la direcció, l’element gràfic d’enguany per a mostrar la nostra determinació com a societat civil que ha decidit el seu futur de manera democràtica, a les urnes el 27S de 2015, és el punt: el final, la destinació. Com ve sent habitual, l’ANC i Òmnium han dissenyat unes samarretes per l’ocasió, en les quals el punt és l’element principal de la part davantera. Al darrere porta inscrit el número 11 per donar el missatge que tots els concentrats són un «equip guanyador».

tracking