Diari Més

Investigació

L'IPHES aplica sang sintètica per analitzar restes prehistòriques

Aquest avanç permet examinar al microscopi rèpliques de residus orgànics

L'IPHES aplica sang sintètica per analitzar restes prehistòriquesCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) aplica sang sintètica per analitzar restes prehistòriques, tal i cominformael mateixorganisme amb seu a Tarragona.

Un estudi experimental en l'IPHES, publicat en la revista científica«Microscopy and Microanalysis»demostra que es poden reproduir fidelment la morfologia dels glòbuls vermells en rèpliques sintètiques.

El biòleg i investigador de l'IPHES Policarp Hortolà ha demostrat que les rèpliques sintètiques poden reproduir fidelment la morfologia dels glòbuls vermells en taques de sang.

Representa un avanç important, «en poder examinar al microscopi rèpliques de residus orgànics en comptes dels originals», afirma l'investigador.

La tècnica podria aplicar-se a d'altres residus orgànics (múscul, pell, tendó...), en mostres clíniques o fins i tot a peces industrials quan els originals no puguin examinar-se amb el microscopi electrònic d'escombrat.

Les causes són diverses, com per exemple que la peça sigui massa gran, que no es pugui moure de lloc (com un altar) o problemes legals perquè el custodi o propietari no permeti portar la peça al laboratori.

En aquest context, les rèpliques sintètiques s'obren camí en molts camps que ja apliquen l'odontologia, la paleontologia, la criminalística i l'arqueologia.

Per descobrir la viabilitat de les rèpliques sintètiques, el professor Hortolà va efectuar un estudi experimental amb taques de sang humana sobre pedra, fusta i petxina, que són alguns dels materials orgànics més utilitzats per societats prehistòriques.

Primer van fer motllos de silicona de les àrees tacades amb sang i d'allà, van obtenir còpies de resina de poliuretà, es va examinar l'original i la rèplica i es van comparar els resultats.

«En totes les mostres estudiades, es va constatar la capacitat de les rèpliques per reproduir la morfologia dels glòbuls vermells a les taques de sang», afirma l'investigador.

tracking