Diari Més

Agricultura

Els pagesos denuncien diferències de preus d'avellana del 58% a Turquia respecte a Llotja de Reus

La Llotja de Reus respon les crítiques explicant com es determinen els preus, un sistema «que el mateix sindicat va ajudar a establir»

Els responsables del sindicat han exposat aquest dimecres les seves queixes.

Els pagesos denuncien diferències de preus d'avellana del 58% a Turquia respecte a Llotja de ReusCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sindicat agrariUnió de Pagesos denuncia una diferència de preu de l’avellana que considereninjustificada entre les llotges de Reus i les d’Itàlia i Turquia, que en el cas d’aquest últim país pot arribar a suposar fins a un 58% el valor del de la Llotja de Reus.

Unió de Pagesos troba incomprensible que el preu cotitzat aquesta primera setmana per l’avellana negreta per part de la Llotja de Reus sigui tan baix, tenint en compte que a Turquia s'ha anunciat una disminució important de la producció. El sindicat considera que aquest preu no reflecteix la realitat del mercat.

Unió de Pagesosafirma que aquesta situacióés reiterada i per aixòdemana al Departament d’Agricultura que l’Observatori Agroalimentari de Preus comenci a elaborar ja els preus representatius de l’avellana i no esperi al gener com té previst, ja que en els pròxims quatre mesos es comercialitza el gruix de les avellanes i se’n determinen els ingressos del productor.

Reposta de la Llotja de Reus

La Llotja de Reus ha emès aquest dimecres a la tarda un comunicat responentles crítiques d'Unióde Pagesos. La Llotja afirma que «el sistema d’elaboració dels preus orientatius dels fruits secs està subjecta a un reglament que ha estat debatut, perfeccionat i implantat a partir dels treballs de la «taula dels preus dels fruits secs» coordinada per la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, en la que s’integren representants del mateix Departament, dels sindicats agraris Unió de Pagesos i Joves Agricultors, operadors dels sector i la Llotja.

Aquest procediment, segons explica la Llotja,es basa en la aportació, per a formar el preu, de les propostes«d’un ampli espectre d’informadors convidats entre els principals actors dels sectors tant de l’avellana com de l’ametlla. Les informacions que proporcionen, es sotmeten a una ponderació matemàtica de la que resulta el preu de referència que surt a la fulla dels dilluns del mercat». I afegeix que «no obstant, alguns sectors de la producció, entre ells els productors d’Unió de Pagesos, no han volgut mai participar en aquest sistema que el mateix sindicat va ajudar a establir.

tracking