Diari Més

Cultura

Joaquin Sabina amb ADN de Tarragona

Jan Cruz y la Banda de los Piratas Cojos es posen a la pell del cantautor amb un espectacle-tribut

Joaquin Sabina amb ADN de Tarragona

Joaquin Sabina amb ADN de TarragonaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Allà on es creuen els camins és on la diferència quasi bé no es pot concebre. Posem que parlem de Sabina, en majúscules. Ell no és el Joaquín. Però s’hi posa a la pell. Es tracta del veterà músic Jan Cruz, que amb 25 anys de trajectòria a les seves espatlles i 4 discos en solitari, és l’alter ego del cantautor i poeta. Ha creat un univers propi amb un espectacle amb el que ret tribut al cantant d’Úbeda i amb el que ja ha girat per diversos municipis de la demarcació. Acompanyat de la Banda de los Piratas Cojos, el cantant que va inundar de rumba amb «Azabache» i resident a Vallmoll ofereix una «delicatessen» en format acústic amb els mil i un imprescindibles de l’àmplia trajectòria de l’andalús.

«Y sin embargo», «Y nos dieron las diez» són només dos exemples d’una vintena de clàssics que es poden escoltar en quasi dues hores d’espectacle. Ja duen, en efecte, més de 19 dies, -tot parafrasejant el poeta-, amb un recorregut per diverses sales de Tarragona, Salou, Cambrils o Roda de Berà.

El públic -amb l’exigència com a principi fonamental- es coneix el terreny. El lloc ideal pel fenomen fan aplicat a petita escala. «La gent ja ve molt predisposada, es coneix perfectament el repertori de Sabina», explica Cruz. La bona acollida juga al seu favor en un camí que, de ben segur el portarà a compartir les 500 nits... i les que puguin venir. Entre les claus de l’èxit, el generar un clima de complicitat i proper.

Per uns moments, tirem la vista enrere. Com es gesta un Sabina amb ADN tarragoní? Tot es va iniciar en el local. «Tot comença en un assaig, quan posava veu en un dels temes coneguts del cantant. Al principi, la cosa no semblava seriosa i no li dones més importància». La veu trencada, però, va donar pistes. «Després, vam pensar: per què no seguir per aquest camíi de tot plegaten va sortir la idea de fer-ne un espectacle», constata.

Sabinament parlant, sobren, doncs, els motius pels quals adreçar-se a gaudir d’aquest espectacle. Proposta adreçada tant a curiosos com fans incondicionals. Amb actuacions properament a la Central de Cambrils, el Centro Folclórico Andaluz de Tarragona, la Sala Zero, el Rourell, el Morell i Perafort, entre d’altres, Cruz i la seva banda giraran amb les ganes de seguir rememorant la puresa del cantant.

Diu Sabina -Joaquín- que té nostàlgia del futur i no del passat. En Jan també ho subscriu. Un devenir on, per què no, Sabina podria veure el Joaquín tarragoní en acció. «Tant de bo ens poguessim posar en contacte, per què no podria assistir a un dels tributs que li rendim? Fa una pausa uns segons: «Bé, imposa respecte, no he gosat a posar-me en contacte. No sé si li agraden gaire aquesta mena d’homenatges» exclama Cruz.

Tribut en tota regla, creat al 2014, de la semblança en fa una virtut i el cantant que homenatja a Sabina reconeix que «a més d’un li ha sorprès el grau de semblança amb l’original, començant pels mateixos clubs de fans, que no les tenien totes quan van assistir a algunes les actuacions». En devien observar una posada en escena quasi mil·limètrica, on només hi manca la cigarreta i el whisky. Això és patrimoni d’en Joaquín, almenys de moment.

Jan Cruz ha reconegut en diverses ocasions que entre les coses més complicades en l’actuació hi ha la de quedar-se tant estàtic a l’escenari. Però el que no li manca és aquest respecte i versemblança amb una veu tant característica.

Més enllà de la província, l’espectacle també s’ha deixat veure a Castelló. El desig és ben clar, de seguir expandint-se per més poblacions catalanes i de l’Estat. «L’espectacle va per llarg», n’explica el seu alter ego, qui de ben segur que la propera actuació també durà el bombí característic del d’Úbeda. El Highland tarragoní serà una de les properes actuacions de Cruz i la seva banda, el proper 17 de setembre, en el marc de les festes de Santa Tecla. I el que encara queda per venir. Un tastet del repertori de Cruz i la Banda de los Piratas Cojos es pot veure a través de les xarxes socials. Si més no, l’autenticitat rau en veure i viure l’acústic.

tracking