Diari Més

Infraestructures

València i Catalunya denuncien la manca de concreció del tram Castelló-Tarragona del Corredor

Acusen el Ministeri de Foment de manca de planificació del que consideren un 'eix econòmic vital'

El Govern presentarà una proposta de prioritats i un calendari d'obres pel corredor del mediterrani a l'octubre

El Govern presentarà una proposta de prioritats i un calendari d'obres pel corredor del mediterrani a l'octubreACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari de la Conselleria de Vertebració del Territori de la Generalitat valenciana, Josep Vicent Boira, s'ha reunit aquest dimecres amb el seu homòleg català, Ricard Font, per exigir una «planificació real» del Corredor Mediterrani com «eix econòmic vital».

Els dos secretaris autonòmics han tractat durant la reunió diversos temes en comú de les dues administracions, entre els que han insistit en la reivindicació del Corredor Mediterrani, segons un comunicat de la Generalitat.

En concret, s'han tractat les diferents experiències d'implicació de la societat civil en aspectes lligats amb el Corredor i l'econòmica productiva, com el Fòrum Valencià pel Corredor Mediterrani i la Mesa Estratègica del Corredor Mediterrani.

També els dos responsables d'Obres Públiques han plantejant possibles iniciatives lligades a una «visió global i única de la logística a l'escala del Corredor».

En aquest sentit, Boira i Font han reclamat una planificació real del Corredor com a eix econòmic vital i han coincidit a exigir «una planificació conjunta de les obres i projectes, el compliment de terminis i un coordinador del Corredor amb una visió global».

També han denunciat que segueixen sense conèixer-se les característiques del tram Castelló-Tarragona, cosa que han atribuït a «la nul·la planificació del Ministeri de Foment».

L'esmentada falta de planificació suposa, segons els dos secretaris autonòmics, una «rèmora insuportable per al Corredor i la força exportadora, econòmica, turística i portuària dels territoris, que és única a l'Estat, i mereix una inversió justa».

Segons ha explicat Boira, els problemes del Corredor «no se circumscriuen sol a l'àmbit de l'obra pública» i ha assegurat que la infraestructura «presenta diferents colls d'ampolla, que Foment segueix sense solucionar», com el túnel fronterer o el tram Tarragona- Castellbisbal.

Quant al tram Tarragona-Vandellòs, Boira ha recordat que «segueix en obres, que duren ja més de 10 anys, i el Ministeri contínua endarrerint la seva posada en marxa», mentre que, segons el seu parer, el tram, Vandellòs-Castelló «és l'exemple de la desídia del Ministeri, atès que malgrat estar adjudicat des de 2014 no s'han començat les obres i no se sap ni tan sols què s'executarà».

«Una cosa similar passa en el tram València-L'Alzina, que, malgrat tenir gran part de les obres fetes, segueix sense acabar-se i posar-se en marxa, cosa que permetria reduir a una hora el viatge València-Alacant», ha denunciat.

Segons l'opinió de Boira, «la continuïtat del corredor entre Elx, Múrcia o Almeria segueix sent una incògnita», atès que, ha lamentat, «Foment treballa amb una mentalitat de trams i no d'un únic corredor que connectaria, si s'acabés, a més de 15 milions d'habitants».

La reunió tècnica celebrada avui forma part de les aliances que la Generalitat valenciana està duent a terme amb les diferents comunitats autònomes per les que transcorre el Corredor Mediterrani, i que també reivindiquen la seva posada en marxa al Ministeri de Foment.

A la reunió, a més dels dos secretaris autonòmics, han participat per part de la Generalitat catalana el director general d'Infraestructures de Mobilitat, Xavier Flores, la coordinadora tècnica d'Infraestructures i Mobilitat, Laia Mercadé i el director general de CIMALSA, Isidre Gavín.

Per la part valenciana, ha estat present el sotsdirector de Mobilitat, Josep Llin, acompanyat pels tècnics de la Direcció General d'Obres Públiques, Transport i Mobilitat de la Conselleria.

tracking