Diari Més

Judicial

La fiscalia denuncia l'Ajuntament de Calafell per no controlar l'emissió de sorolls a la zona d'oci

El jutjat contenciós ja va donar la raó a una veïna que va denunciar la situació l’any 2007

La fiscalia denuncia l'Ajuntament de Calafell per no controlar l'emissió de sorolls a la zona d'oci

La fiscalia denuncia l'Ajuntament de Calafell per no controlar l'emissió de sorolls a la zona d'ociACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona acusa els regidors de Medi Ambient que hi ha hagut a l’Ajuntament de Calafell des de l’any 2007 d’un presumpte delicte ecològic per la seva “inactivitat en el control de l’emissió de sorolls” a la zona d’oci del municipi. Fa nou anys, una veïna diagnosticada amb problemes d’ansietat, depressió i insomni per l’elevat soroll que patia a l’interior del seu domicili va portar el cas als tribunals. Tant el jutjat contenciós administratiu de Tarragona com el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) li van donar la raó i van instar el consistori a “adoptar les mesures necessàries per evitar aquesta immissió provinent de la via pública”. Després de comprovar que la problemàtica no s’ha resolt i que la sonometria a la zona encara supera els límits fixats per la normativa, el fiscal ha decidit denunciar els regidors -com a responsables del consistori en aquest àmbit- per la seva desídia.

En la denúncia, el fiscal critica que, malgrat les resolucions judicials contràries a l’Ajuntament, els problemes de soroll a la zona d’oci de la ciutat persisteixin. Per aquest motiu, ha sol·licitat als jutjats d’instrucció del Vendrell que obri diligències per un delicte ecològic dels articles 325 i 329 del Codi Penal, i que citi a declarar els diferents regidors en qualitat d’investigats. Per aquests fets es podrien enfrontar a una multa i a penes d’entre mig any i tres anys de presó, i d’entre nou i quinze anys d’inhabilitació per a càrrec públic. Al document elaborat pel fiscal hi consten mesuraments realitzats al domicili d’aquesta veïna, ubicat al carrer Monturiol. L’estudi es va practicar el juny del 2015, entre la una i les tres de la matinada d’un diumenge. Dels resultats se’n desprèn que els mesuraments de soroll “superen en molt els valors màxims i, en tot cas, corresponia a l’Ajuntament la vigilància del control d’aquests límits”.En concret, les mesures realitzades a l’exterior de l’immoble van assolir entre 73 i 80 decibels, quan el valor límit previst després de l’aplicació de la normativa catalana -mitjançant el decret català 176\/2009- se situaria en 63 decibels. Pel que fa als registres de l’interior del domicili, el valor mitjà mesurat superava per poc els 50 decibels, gairebé 20 més dels que fixa la legislació.

La de Calafell és la primera denúncia penal d’aquestes característiques que ha interposat a la demarcació de Tarragona el fiscal de Medi Ambient, Ignacio Monreal, qui alhora investiga nombrosos casos més relacionats amb l’excés de soroll. La majoria es corresponen a la ciutat de Tarragona i, de fet, ubicacions cèntriques com la Rambla Nova o la Part Alta es troben en el punt de mira.

tracking