Diari Més

Comarques de Tarragona

El Banc dels Aliments distribueix mig milió més de quilos que el 2014

La reactivació del Programa de la Unió Europea ha permès que s’hagin repartit més productes

El Banc dels Aliments distribueix mig milió més de quilos que el 2014

El Banc dels Aliments distribueix mig milió més de quilos que el 2014Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fundació Banc d’Aliments de les Comarques de Tarragona va distribuir durant el 2015 2.609.000 quilos d’aliments. Una xifra que supera la de l’any anterior, quan aquesta va ser de 2.175.000. Aquest increment s’explica perquè «el 2014 va ser un any de transició en finalitzar l’anterior Programa Europeu de suport als més desfavorits». explica Antonio Garcia, secretari del Banc dels Aliments a les comarques de Tarragona. Així, «una vegada s’ha tornat a posar en marxa a Europa un programa pel període 2015-2020, hem pogut augmentar els quilos distribuïts, cosa que durant el 2014 depeníem del Govern espanyol, qui va avançar els diners que enguany ha recuperat amb el finançament europeu», explica Garcia.

Pel què fa l’origen dels productes que van ser entregats durant el darrer any, 1.141.000 provenien principalment ddel programa de recuperació d’aliments. Aquest té com objectiu recuperar els aliments frescos i cuinats com són fruites, hortalisses, verdures, carn o conserves, que, tot i que són aptes pel consum humà, no són aptes per la seva comercialització. Implementat per l’Ajuntament de Reus, es troba funcionant des de l’agost de 2012 i beneficia a 15 institucions benèfiques de Reus, les quals ajuden a 890 famílies. Pel què respecta als destinataris, el Banc d’Aliments va atendre durant el 2015 un total de 134 institucions benèfiques de la província, pràcticament en la mateixa línia de 2013 i de 2014. Tanmateix, Garcia explica que a Reus estem parlant d’unes xifres que oscil·len «entre 3.800 i 3.900» persones beneficiàries.

«La llet abans que l’oli»

Pel què fa els productes alimentaris que va gestionar i distribueix l’entitat en el darrer any, hi ha quatre grans grups: la llet, amb 546.000 quilos; la verdura fresca, amb 274.000; els sucs, amb 247.000 i les llegums en conserva, amb 216.300. Així, segons explica el secretari de l’entitat, s’ha copsat un canvi de tendència: «ara s’opta més per deixar triar a les famílies quins són els productes de més necessitat, cosa que abans venia més marcat per part de les entitats. La tendència és que la gent ara opti per preferir productes que són més cars com la llet en comptes d’altres com la pasta, que és més econòmica i poden permetre’s adquirir-la», explica.

Per la seva banda, una de les accions que més ha augmentat respecte 2014 és la campanya del Gran Recapte, amb un 9% més d’aliments recollits que en la darrera iniciativa. Sobre aquest aspecte, Garcia assenyala que «hi ha molta més consciència per part de la gent que fa de voluntària per recollir els aliments».

«Necessitem més voluntaris»

La Fundació Banc dels Aliments es va posar en marxa el 1995 i compta amb una vintena de voluntaris a la ciutat. Segons Garcia, un dels reptes que té l’entitat és aconseguir que s’hi sumin voluntaris que s’ajustin a les tasques que duu l’entitat. «Necessitem persones que tinguin carnet de conduir, un cap de magatzem i una persona que domini la informàtica a nivell d’usuari», explica el secretari de l’entitat.

tracking