Diari Més

Roda de Berà

L'Arc de Berà ja té la seva petita història

Amb textos de Josep M. Martorell i il·lustracions de Pilarín Bayés

Imatge de la presentació de la Petita Història de l'Arc de Berà

L'Arc de Berà ja té la seva petita històriaDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Arc de Berà és un monument mil·lenari, amb una llarga història. I per això es mereixia tenir també la seva petita història. Aquest dissabte, dins els actes de la festa major de Roda de Berà es va fer la presentació d'un llibre de la col·lecció Petita Història de l'editorial Mediterrània, dedicat a l'Arc de Berà. La professora de cultura clàssica Maite Blay va fer de mestre de cerimònies i va ser l'encarregada de bastir les figures dels dos artífexs de l'obra, Josep Maria Martorell amb els seus textos i Pilarín Bayés amb les il·lustracions que acompanyen la història.

Els dos autors de l'obra van estar acompanyats a la presentació per Joan Freixes, president de l'Associació Cultural les Monges i de Pere Virgili, alcalde de roda. Ambdós estaments, juntament amb el Centre d'Estudis Rodencs han col·laborat en l'edició del llibre, que ha estat editat en català, castellà i anglès.Tant Pilarín Bayés com Pep Martorell van destacar en bon enteniment en la seva tasca conjunta que la distància no va impedir que fos fluida i fàcil.

La il·lustradora va explicar també amb molta gràcia quin havia estat el seu primer record de l'Arc de Berà, que era de quan amb la família anaven a estiuejar a Salou.

Martorell va destacar que l'obra havia volgut dedicar-la a dos personatges rellevants per la localitat de Roda. D'una banda l'arqueòleg Xavier Dupré, determinant en la recuperació i restauració de l'Arc i de l'altra l'Albert Sangrà, que caldria considerar com un 'dinamitzador cultural' al qual, segons Martorell, Roda no li ha reconegut mai la importància que ha tingut. L'autor va voler destacar també l'homenatge que amb el text havia volgut fer a la figura dels mestres i a la gent gran, responsable del manteniment de bona part de la memòria històrica de la nostra societat.

L'Aina, el Joan i el Pau, els fills de Martorell i protagonistes també del conte il·lustrat, van ser els encarregats de separar els blocs de la presentació amb lectures de la Petita Història de l'Arc de Roda de Berà. Una vegada finalitzada la presentació, els dos autors van signar i 'dibuixar' els exemplars de molts dels assistents que no es van voler perdre la presentació.

tracking