Diari Més

Medi Ambient

Demanen tancar les basses a la riera de Maspujols per protegir els gossos

Una desena d’animals han estat trobats ofegats els últims mesos i propietaris compten prop de cent dipòsits d’aigües al descobert

Demanen tancar les basses a la riera de Maspujols per protegir els gossos

Demanen tancar les basses a la riera de Maspujols per protegir els gossosCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Propietaris de gossos i persones compromeses amb els animals, organitzades a través de la recentment creada Asociación Nut. Búsqueda y rescate. Luchamos por los sin voz, reclamen que es preguin mesures per guanyar seguretat al seguit de basses i dipòsits d’aigua oberts que s’ubiquen a la zona de la riera de Maspujols. Un espai, aquest, per on habitualment es poden veure persones passejant les seves mascotes i on, en els darrers mesos, segons apunta el col·lectiu, fins a una desena de gossos han estat trobats ofegats en haver caigut i no aconseguir sortir d’alguna de les basses. En concret, la plataforma demana que els titulars d’aquests espais compleixin amb «la normativa que obliga a mantenir els dipòsits envoltats d’una tanca que hi eviti l’accés lliure» i que no permeti, per tant, que els animals hi puguin fer cap tan fàcilment.

Des de l’Asociación Nut expliquen que els tràmits a seguir en situacions d’aquest tipus obliguen a determinar l’estat i denunciar cadascun dels dipòsits, els quals han de revisar sobre el mateix terreny, de manera individual. A la riera de Maspujols, un dels punts calents pel que fa a les desaparicions i robatoris de gossos de què la plataforma s’havia fet ressò darrerament, n’han detectat més d’un centenar.

Lligat i abandonat

«Fa prop d’un mes es va perdre una gossa i va caure a una de les basses, on va estar durant hores fins que la propietària en va sentir els plors i va poder agafar-la», explica una de les persones vinculades a l’entitat, que concreta un altre cas dels registrats fins ara: «Dues setmanes enrere es van perdre dos animals de raça pastors. Un d’ells va tornar a casa mullat, per sort havia sortit. Però, quants dels que busquem estaran ara morts? Aquests espais han d’estar tancats». La gossa Nut, la recerca de la qual va mobilitzar 6.700 signants a Change.org i va generar l’esperit que ha desembocat en aquesta associació sota el seu mateix nom, també havia caigut a un dipòsit d’aigua.

Tot plegat coincideix amb un altre fet, aïllat de la qüestió de les basses però que afecta el mateix indret i també els animals de companyia. I és que un ciclista descobria, dimarts, el cadàver d’un gos lligat a una pilona metàl·lica a través de la corretja i en estat de descomposició. L’escena fa pensar que l’animal hauria estat voluntàriament abandonat pel seu amo, sense aliment ni aigua i sense la possibilitat de deslligar-se de la corretja, en aquest punt on, malgrat tot, «feia temps que no hi havia desaparicions».

Batudes a la zona

Tant per la lamentable troballa com per prevenir que els dipòsits d’aigua oberts donar lloc a noves morts, a la plataforma es plantegen realitzar «batudes» a la riera de Maspujols per tal de comprovar si hi ha més cossos d’animals a terra o a les basses. En principi, tothom qui estigui sensibilitzat amb la causa podria prendre part d’aquests grups. Entre els objectius que l’Asociación Nut s’ha fixat a curt termini hi ha el de donar lloc a un grup caní de cerca d’animals perduts, generar una xarxa de cases d’acollida, detectar i investigar possibles casos de maltractaments i obrir vies de comunicació amb les gosseres.

tracking