Diari Més

Salut

El Banc de Sang alerta del descens de donacions aquest 2016 a Tarragona

Pels mesos d’estiu, quan es registra la caiguda més severa, l’entitat ha posat en marxa una quinzena de campanyes de donació a la província

El Banc de Sang alerta del descens de donacions aquest 2016 a Tarragona

El Banc de Sang alerta del descens de donacions aquest 2016 a TarragonaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Banc de Sang i Teixits pateix cada estiu una caiguda de fins a un 30% en el nombre de donacions. Enguany, l’organisme públic ha encetat una campanya buscant acostar-se a les localitats turístiques i on s’organitzen grans esdeveniments per tal que els ciutadans no s’oblidin de seguir aportant sang en període estival. «A la província de Tarragona realitzem, des del juny, quinze noves campanyes de donació», explicava la directora territorial del Banc de Sang a la província, Virgina Callao.

S’han proposat aconseguir fins a 50.000 donacions al llarg de l’estiu i, de moment, van pel camí, fins ahir ja n’havien aconseguit 35.017, només els resten 14.983 per arribar al seu propòsit: que els hospitals catalans no estiguin en cap moment desabastits de sang per continuar amb la seva activitat. A la província els tres centres de donació fixos, de Joan XXIII a Tarragona, Sant Joan a Reus i Verge de la Cinta a Tortosa, han aconseguit incrementar aquest darrer mes de juliol en un 6% el nombre de donacions respecte al mateix mes del 2015. Per contra, les que es fan en unitats mòbils han caigut un 3%, tot i que des del Bang tarragoní s’espera remuntar la xifra al llarg d’aquest agost. «La donació és un dels pilars perquè funcionin els hospitals. Sense sang no es poden fer determinades intervencions quirúrgiques, ni alguns tractaments de càncer, ni atendre un accident», exposava la responsable.

Cauen les donacions el 2016

A banda de la campanya d’estiu, que tradicionalment és fluixa, el que preocupa els Bancs de Sang de Catalunya és que les donacions s’han reduït des de principi d’any, al voltant de l’1,5%. De fet la caiguda la vénen observant des de l’inici de la crisi econòmica, «podria ser perquè hi ha hagut molta gent desanimada, amb més anèmies i tota una sèrie de condicionants més», opinava Callao. «Ja que als hospitals també en necessitaven menys, fins ara el desequilibri no es notava», afegia. En canvi, ara segueix caient la donació i els hospitals necessiten més sang: la demanada per part dels centres hospitalaris ha crescut entre un 1,5 i un 2% per la reactivació de moltes operacions, després de l’enorme creixement de les llistes d’espera en els últims anys.

En aquests moments, el Banc, que funciona com un ens únic per tota Catalunya –es recull a totes les províncies però es gestiona a Barcelona– té reserves de sang per a 8 dies, una xifra considerada correcta, tot i que l’ideal seria incrementar el nivell d’emmagatzematge a molts més dies, per tal d’afrontar qualsevol succés. «Quan hi ha un accident com el que va succeir a Freginals, la gent es bolca, però realment la sang que van rebre els ferits era de persones que havien donat dies enrere de l’accident», explicava la responsable. «Cal mobilitzar a la gent i repetir que pot donar sang qualsevol persona major de 18 anys que pesi més de 50 quilos. Poden fer-ho igualment si han tingut hepatitis de petits, o si prenen medicaments antidepressius o per la tensió o el colesterol, o si els hi han realitzat una cirurgia menor», demanava.

tracking