Diari Més

Roda de Berà

40 dies de ruta en moto per 16 països

Un veí de Roda de Berà recorrerà des d'aquest 25 d'agost el nord d'Europa i el centre d'Àsia

40 dies de ruta en moto per 16 països

40 dies de ruta en moto per 16 païsosCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Llorenç Miró emprèn, aquest 25 d'agost, un nou viatge en moto per les repúbliques que fins fa 25 anys constituien l'URSS. El recorregut el durà de Tarragona a l'actual Federació russa i a les repúbliques de Centre Àsia, resseguint un bon tram de la mil·lenària Ruta de la Seda des de Xina a Turquia. Aquest motero de Roda de Berà, amb un llarg historial de viatges per Europa i el Marroc, no para. És arran del darrer viatge a Romania i Ucraïna que en sorgeix la motivació per aquest nou repte.

Veient que aviat es complirien 100 anys de la revolució bolxevic i 25 del desmembrament de l'antiga URSS, va pensar que seria una bona excusa per recórrer aquelles repúbliques i copsar-ne l'actual situació social, política i econòmica. Així doncs, amb la complicitat d'en Josep Llorens, el seu company de viatges, l'any passat van començar a dissenyar el recorregut que els ha de dur a recórrer durant 40 dies, més de 18.000 quilòmetres per la Federació Russa, Kazakhstan, Uzbekistan, Kirguizistan, Tajikistan, Georgia, Armènia, Abkhazia, Ossètia del Sud i Txetxènia, entre altres repúbliques i països, que arriben a sumar un total de 16.

La data de sortida serà aquest 25 d'agost, l'endemà del dia de Festa Major de Roda de Berà. A més del Josep Llorens, l'acompanyaran dos amics amb experiència, «no tothom està preparat per fer un viatge així, és molt dur, tant per les hores sobre la moto com per les condicions meteorològiques extremes que ens trobarem». Pel que fa a l'allotjament i el menjar, «un amic i jo dormirem en tenda tot el que podem, és la nostra filosofia de viatge, i per menjar, a peu de carretera, és l'oportunitat per conèixer gent i mirar d'entendre el país on viuen, això si, també portem fogonet, no sabem el que ens trobarem».

Preguntant que és el més complicat de planificar en un viatge així, explica que dues coses: obtenir els visats i preparar la moto. «Per viatjar a aquestes repúbliques necessites un visat, una autorització especial que es concedeix a les ambaixades i que requereix molta documentació, que fins hi tot pot costar més de 100 euros, com el de la Federació Russa. El més difícil m'ha estat aconseguir el permís per entrar a Abkhazia, un territori a Georgia ocupat militarment per Rússia des de la guerra del 2008, no vull comprometre als companys, i només hi aniré jo», deia.

Respecte a la moto, relata que ha canviat la BMW R1200GS Adventure que tenia per una Yamaha XT660Z Teneré, «és molt més lleugera, àgil i adaptada a les dures condicions de les carreteres i pistes de terra que hi ha». El que més por fa a Miró és patir un problema mecànic, «que t'enganxi en una zona molt llunyana», relatava. Del vessant cultural destaca l'interès que tenen pel tram de la Ruta de la Seda que passa per Uzbekistan, amb la visita a les exòtiques ciutats de Samarkanda, Bukhara, Xiva i Nukus, joies arquitectòniques que tot just s'estan obrint al turisme, i la zona del Caucas, un polvorí polític enmig de territoris de gran riquesa ètnica i social, s'hi suma la figura del bíblic Mont Ararat, volcà de més de 5.000 metres on es creu que reposen les restes de l'Arca de Noè.

tracking