Diari Més

Mobilitat

Tarragona té el bitllet senzill de bus urbà més car de la província

Costa 1,50 euros i se situa quinze cèntims per sobre del de Vendrell que val 1,35 i és el segon més car

Néstor Cañete serà el nou gerent de l'Empresa Municipal de Transport

Néstor Cañete serà el nou gerent de l'Empresa Municipal de TransportDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els tarragonins paguen el bitllet senzill de bus urbà més car de tota la província. Concretament, aquest té un cost d’1,50 euros. A Tarragona, la segueixen el Vendrell i Reus, on el bitllet puja 1,35 i 1,25 euros, respectivament. A la resta de capitals de comarca –Valls, Amposta i Tortosa-, el preu del bitllet és d’1 euro.

1,50 euros. Aquesta és la suma que han d’abonar els tarragonins al comprar un bitllet senzill per utilitzar el servei de bus urbà que té la ciutat. Aquesta xifra, que s’ha apujat 5 cèntims respecte l’any passat, és la més elevada de les capitals de comarca de la província que tenen servei de bus urbà.

A més, un estudi elaborat per l’organització de consumidors FACUA indica que Tarragona és una de les tres ciutats que ha estat analitzada –l’estudi ha comprovat el cost del bus urbà en 38 ciutats espanyoles- que ha pujat el cost d’aquest tipus de bitllet el darrer any, augmentant el seu preu un 3,45%. Les altres dues són Pamplona i Còrdova. Des de FACUA, també indiquen que el preu mitjà d’un bitllet senzill a l’Estat és d’1,24 euros.

El Vendrell és la segona ciutat de la província que té el preu del bitllet senzill més car. Els habitants de la capital del Baix Penedès que vulguin utilitzar aquest servei han de desemborsar 1,35 euros. Els reusencs, per la seva banda, paguen el tercer bitllet senzill de bus urbà més car de la demarcació, ja que aquest té un cost d’1,25 euros.

Pel que fa a la resta de capitals de comarca de la província que disposen de bus urbà –Valls, Amposta i Tortosa-, totes ofereixen aquest tipus de bitllet al mateix preu: 1 euro. Cal tenir en compte, a més, que Valls va augmentar en 5 cèntims el seu cost a partir del 2015. Abans, a la capital de l’Alt Camp, comprar un bitllet senzill pujava 0,95 cèntims d’euro. Per altra banda, Tortosa ha rebaixat enguany un 31% el cost d’aquest tipus de tiquet. Fins al 2015, aquest tenia un preu d’1,45 euros.

El cost del bus urbà per habitant

Tarragona també és la ciutat on el servei de bus urbà suposa una despesa més alta pels contribuents. Amb un pressupost total de 9.348.053,18 euros, el funcionament d’aquest servei costa 71,22 euros a cada tarragoní. Cal tenir en compte, però, que la ciutat disposa de 17 línies diàries i 3 nocturnes, més els reforços que es programen per esdeveniments i diades destacades. A més, l’EMT compta amb una flota de 65 autobusos, que l’any 2015 van dur més de nou milions de viatgers.

A Reus, aquest servei té un cost per habitant de 30,71 euros. L’empresa municipal Reus Transport, que ofereix una dotzena de línies amb 14 catorze autobusos, té assignat un pressupost de 3,17 milions d’euros i va moure en el passat any 2.317.000 viatgers.

Les cinc línies que té el bus urbà vendrellenc suposen un cost per habitant de 20,51 euros. El transport públic que connecta els diversos barris que conformen aquesta ciutat compta amb un pressupost d’uns 750.000 euros. El 2015, 80.825 usuaris van utilitzar el servei.

Pel que fa a Valls, el bus urbà té assignat un pressupost de 280.000 euros, que cobreix les tres línies que s’ofereixen. El servei, que en l’últim exercici va transportar 77.444 usuaris, implica una suma d’11,51 euros a cada ciutadà.

Les Terres de l’Ebre compten amb el servei de bus urbà més barat per habitant. En el cas d’Amposta, aquest tipus de transport públic costa 6,39 euros per ciutadà. El bus ampostí compta amb un pressupost de 134.000 euros, dues línies i 26.194 viatgers el 2015. Per últim, Tortosa és, de les ciutats analitzades, la que té el cost del bus urbà més barat. Cada tortosí paga 3,54 euros anualment per aquest servei, que disposa d’un pressupost d’aproximadament 120.000 euros per cobrir tres línies del centre urbà de la capital del Baix Ebre.

tracking