Diari Més

Camp de Tarragona

El SEM estudia fer canvis al servei de transport sanitari al setembre

Aquest estiu ja s’ha reemplaçat de forma temporal un Vehicle d’Intervenció Ràpida per una ambulància medicalitzada

El SEM estudia fer canvis al servei de transport sanitari al setembre

El SEM estudia fer canvis al servei de transport sanitari al setembreCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Servei d’Emergències Mèdiques estudia realitzar canvis en les dotacions del Camp de Tarragona. El Departament de Salut va encarregar dos estudis, un de qualitatiu i l’altre de quantitatiu, des de la posada en marxa del nou model de transport, que inclou Vehicles d’Intervenció Ràpida –VIR– (compostos per un metge i un tècnic d’emergències i equipats amb el mateix instrumental mèdic que una ambulància del Suport Vital Avançat, les UVI mòbils). Els primers resultats, segons la portaveu del SEM diuen que «cal fer ajustos al territori, no pas canvis. També hem estat avaluant contínuament les dotacions en els últims 10 anys. Però no pensem eliminar cap recurs», assegurava.El Departament de Salut està mirant amb lupa la funcionalitat de les tres unitats VIR que es van posar en marxa el 14 de gener, que no han estat exemptes de crítiques.

Altres fonts consultades apunten que a les àrees del Camp de Tarragona, de Sabadell i de l’Hospitalet s’eliminarien els VIR, i es tornaria al model anterior: una ambulància de Servei Vital Avançat, amb un metge, una infermera i un tècnic d’emergències, en comptes d’un vehicle ràpid amb metge i tècnic, i una ambulància medicalitzada amb infermera i tècnic. De fet, aquest agost al Camp de Tarragona ja s’han desenvolupat part dels canvis: des del dia 1, en comptes de tres VIR, només n’operen dos, un amb base a Coma-ruga i l’altre a Alcover. El tercer vehicle, que estava situat a la base del 112, entre Reus i Tarragona, ha sigut reemplaçat per una ambulància de SVA.

Segons confirma el SEM, aquest és només un reforç d’estiu per tal de donar una millor cobertura a les zones turístiques. «El turisme a Tarragona aquest 2016 ha augmentat molt, hi hem volgut reaccionar. Hem provat de fer un canvi, per tal d’ampliar el servei al malalt crític sobretot en el trasllat d’hospital a hospital, però és un canvi temporal de dos mesos, fins al 30 de setembre», apuntava la portaveu. El SEM nega que tingui intenció d’eliminar els VIR del Camp de Tarragona, «en principi sí, seguiran», tot i que expliquen que realitzen una anàlisi continuada per tal d’adaptar-se en cada moment a les necessitats de la població. «Fem contínuament canvis, és com el tema de les ambulàncies, no totes han de ser de torns de 12 o de 24 hores, també n’hi poden haver de 18 o de 20 hores», apuntava.

Que els Vehicles d’Intervenció Ràpida continuïn o no a Tarragona dependrà en gran mesura del Pla Funcional de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, que es debatrà i començarà a aportar xifres a partir del mes de setembre. En aquest pla s’avaluen absolutament tots els aspectes de l’atenció sanitària: des de com es comuniquen els professionals, com s’actua als CAP, o com es realitzen els trasllats als hospitals. «A partir de setembre mirarem com han anat els canvis que hem treballat i veurem si han anat a millor», asseguraven des del SEM.

Un model rebutjat

Els professionals sanitaris, tant metges com infermeres, no van rebre amb bons ulls aquests nous vehicles ràpids. De fet en aquest mateix diari el president del Col·legi de Metges de Tarragona, Fernado Vizcarro, ja va advertir al desembre que el desdoblament dels equips podia induir «a confusions entre les competències de les dues figures», ja que es pot donar la situació que l’ambulància, amb la infermera, arribi abans que el metge, que va en el VIR, i hagi d’assolir un paper, en un cas d’extrema gravetat, que no li pertoca.

tracking