Diari Més

Entrevista

«Senyalitzarem les vies verdes per localitzar millor les emergències»

Adan destaca l’esforç que està fent per posar a l’abast de la ciutadania aplicacions que facilitin la comunicació amb el 112

«Senyalitzarem les vies verdes per localitzar millor les emergències»

«Senyalitzarem les vies verdes per localitzar millor les emergències»Anna Ferran

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—En les últimes setmanes el Govern ha anunciat noves inversions per al 112. A què es destinaran?

—Tenim clar que el 112 ha de ser un centre pioner en tecnologia, perquè és el que ens ajuda a ser més eficaços. Per això, farem dues inversions molt importants. Una primera inversió, pressupostada en 2 milions d’euros amb la qual canviarem les gravadores, els dos servidors i les centraletes, tant de la Zona Franca com de Reus. És molt important canviar-ho en els dos centres, ja que tenim el servei duplicat i en cas de caiguda del sistema o que un dels dos centres patís un atemptat, l’altre podria donar servei a tot Catalunya.

—I la segona inversió?

—És d’11,4 milions d’euros i afectarà el call-center del 112. L’actualitzarem, farem millores en l’atenció en diferents idiomes. L’objectiu és donar un servei més complet al ciutadà.

—Pel que fa a les trucades, quines són les xifres del primer semestre d’aquest 2016?

—De la demarcació de Tarragona, s’han rebut 59.097 trucades. Han pujat respecte a l’any passat en 2.000 trucades, que representa un 1,84% més. Aquestes trucades responen bàsicament a serveis sanitaris i a serveis de seguretat.

—Quina és la mitjana diària?

—Rebem diàriament en el global de Catalunya prop de 7.000 trucades, que estan repartides pràcticament a parts iguals entre el centre de la Zona Franca i el de Reus. Del centre de Reus, cal destacar que ha rebut un premi de l’associació de números d’emergències a nivell europeu. Aquest premi el tenim pel sistema de funcionament d’emergències del 112 i per l’edifici de Reus, com un edifici model de com ha de ser un centre d’emergències d’un país.

—Tenint en compte l’alerta terrorista i episodis viscuts com el de Platja d’Aro, s’han rebut més trucades de situacions d’amenaça?

—Hem de tenir en compte que diferenciem dos tipus de trucades: les operatives, que posen en funcionament un sistema d’emergències, i les buides, que no requereixen cap sortida perquè són retrucades o trucades errònies.D’operatives, n’hi ha que responguin a un esdeveniment real, com un incendi, però després hi pot haver trucades que sembla que es tracta d’un esdeveniment real però que finalment no és el que el ciutadà ens havia alertat. Nosaltres, però, hem de respondre igualment i de fet sempre aconsellem al ciutadà que en cas de dubte truqui. En el cas de Platja d’Aro vam rebre prop de 200 trucades, però les trucades que rebem sobre possibles situacions d’aquest tipus són excepcionals. Tot i així, en cas de dubte sempre diem que es truqui, perquè la nostra missió és donar resposta al ciutadà de la manera més ràpida i eficaç.

—Pel que fa a les trucades buides, quantes en reben?

—Aproximadament, un 20% de les trucades que rebem són trucades buides. És una xifra que estem reduint moltíssim, gràciesamoltes campanyes pedagògiques perquè el ciutadà sàpiga quan ha d’utilitzar el 112 i quan el 012.

—Estan fent una aposta per les aplicacions mòbils molt forta.

—Actualment, atenem trucades en català, castellà, anglès, francès i alemany. Però per la gent que parla altres idiomes, tenim una aplicació mitjançant la qual poden comunicar-se amb nosaltres. Funciona dotze idiomes diferents, entre ells l’àrab, el polonès, l’italià, el xinès i el japonès. Aquesta aplicació l’estem fent servir en moltes variants.

—En quines?

—L’hem adaptat per a turistes. Hem fet convenis amb els gremis d’hotelers que ens ho ha demanat i els hi hem facilitat el codi de l’aplicació. També l’hem adaptat pels refugiats. El Comitè d’Acollida de Refugiats els hi dóna el codi perquè ells puguin utilitzar-lo. A més, també l’hem adaptat per a persones sordes. Volem que el servei d’emergències de la Generalitat sigui universal i que la tecnologia tingui un servei social i que enriqueixen culturalment i científicament Catalunya. Per aquest motiu, hem posat una variant d’aquesta aplicació a disposició de les universitats, concretament dels estudiants d’ERASMUS i dels professors visitants. Vam signar el conveni amb la URV i amb la Fundació Barcelona Universitària i estem a punt de signar el conveni amb les universitats de Lleida i Girona.

—A banda d’aquestes aplicacions, quina està sent l’acceptació de My112?

—Està sent bona, en aquest primer any s’han registrat 75.000 baixades. Aquesta APP és molt important per a nosaltres perquè ens permet geolocalitzar a la persona que fa la trucada amb un marge d’error de 5 metres, cosa que ens permet guanyar molt de temps.

—En quines novetats estan treballant?

—Estem treballant per donar seguretat a tota aquella gent que surt a fer esport o que vol gaudir de l’aire lliure. Senyalitzarem les vies verdes per localitzar millor les emergències. Ja hem signat convenis amb consells comarcals, com el de la Terra Alta i estem perfilant un conveni amb la Diputació de Tarragona. Per fer-ho, utilitzarem els mateixos senyals del parc i hi posarem un adhesiu del 112 que inclourà un número, que anomenem matrícula, i en cas d’avís, dient aquest número sabrem on localitzar la persona afectada. En aquesta línia, hem fet un conveni amb la Federació Excursionista per enganxar aquests adhesius als refugis.

—Alguna altra més?

—Estem treballant en un projecte europeu que farà que els automòbils portin incorporat un sistema d’activació d’emergències en cas de patir un accident de trànsit. Això suposarà una adaptació tecnològica i part dels pressupostos sobre els quals parlàvem anirà destinat a això.

tracking