Diari Més

Agricultura

La collita d'ametlla augmentarà fins a un 15% i la d'avellana es mantindrà

Unió de Pagesos preveu preus a l'alça en el sector de l'avellana degut a la davallada de producció que es preveu a Turquia

Les cooperatives de Tarragona preveuen un 40% més de producció d'ametlla que la campanya passada

Les cooperatives de Tarragona preveuen un 40% més de producció d'ametlla que la campanya passadaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sindicat Unió de Pagesos (UP) preveu que la collita d'ametlla a Catalunya sigui, de mitjana, entre un 10% i un 15% superior a 2015, amb un volum no superior a les 16.100 tones. Serà un increment per sota del 23% que estima el Departament d'Agricultura (de 17.320 tones), i la meitat de l'augment del 31% que calcula el Ministeri. L'increment més important es preveu en el cultiu de la de garrofa, que pot arribar al més del 70% i el 80% respecte l'any passat, amb una producció d'unes 15.750 tones. Pel que fa l'avellana, el sindicat preveu una collita similar que la darrera campanya però amb els preus a l'alça, tenint en compte que a Turquia la producció«serà força curta» i es reduirà un 28%. La collita d'avellana serà «escassa» a la comarca del Tarragonès i només tindrà«un lleuger augment»entre el 3% i el 4% a la resta de comarques productores. Es calcula una collita d'unes 10.500 tones, quantitat similar a la del 2015.

La collita d'avellana a Catalunya es veu minvada des de fa uns anys com a conseqüència, sobretot, de problemes amb la pol·linització. La collita del 2013 va ser de 14.229 tones, la de 2014 de 12.649 tones i la de 2015 es va situar finalment en 10.492 tones. Enguany es preveu repetir aquesta producció«moderada»però amb preus que poden augmentar perquè Turquia, principal productor mundial d'avellana, en produirà només unes 468.000 tones, segons el seu govern, com a conseqüència de les gelades que va patir el país el març passat. Tenint en compte que la seva producció mitjana se situa al voltant de les 600.000 o 650.000 tones, si es confirma aquesta estimació, la collita seria força curta i podria reduir-se unes 130.000 tones, un 28%, respecte a una collita mitjana.

La producció d'ametlla a Catalunya es presenta força irregular segons les comarques i les varietats. En general es preveu una davallada important de les varietats tradicionals com la llargueta i la marcona, amb una producció que es pot situar entre un 30% i un 80% d'una producció mitjana, segons les zones. La collita de les varietats tardanes seria similar a la d'altres anys. En total, el sindicat estima un increment de la producció respecte a la collita passada, que ja va ser escassa, de poc més del 10% o el 15%.

Observatori de Preus

El sector de la fruita seca d'Unió de Pagesos està a l'expectativa que a partir de l'1 de gener del 2017, segons el compromís del Departament d'Agricultura, es doni una nova empenta a l'Observatori Agroalimentari de Preus de Catalunya amb la recollida i publicació de preus d'acord amb la tècnica estadística oficial de l'avellana i d'altres productes agraris. Progressivament s'hauria de completar amb la publicació dels preus de l'ametlla i de la garrofa. Aquest Observatori hauria de reflectir les verdaderes operacions del mercat català i es considera un instrument important per assolir la transparència necessària en aquest mercat.

tracking