Diari Més

Seguretat

La Canonja és un dels municipis catalans amb menys probabilitats de robatoris a domicilis

Cunit i Roda de Berà són municipis amb major probabilitat de robatoris en habitatges mentre que la Canonja és dels més segurs de Catalunya

Els Mossos detenen un home per un robatori amb força en un domicili del Vendrell

Els Mossos detenen un home per un robatori amb força en un domicili del VendrellACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Costa Daurada és la zona del litoral català on és més probable que es produeixi un robatori en una llar. A les localitats turístiques tarragonines és un 31,62% més probable que es produeixin robatoris, mentre que a la Costa Brava aquesta possibilitat es redueix més d'un 25% per sota de la mitjana catalana.

Aquestes són algunes de les dades que figuren a l'estudi 'Els robatoris a les llars de Catalunya', que ha presentat aquest dijous les patronals de l'assegurança Unespa i Unió Catalana d'Entitats Asseguradores de Catalunya (UCEAC). De la costa tarragonina, el municipi que en surt pitjor parat és Cunit. Segons l'estudi, hi ha un 72,76% de probabilitats per sobre de la mitjana tarragonina de què es produeixi un robatori en aquest municipi. Li segueixen Calafell, amb un 34,30% i Roda de Berà, amb un 18,83% per sobre de la mitjana. Salou tanca aquest llistat d'atracció pels lladres, tot i que només amb un 1,90% més de probabilitats que la mitjana del conjunt de la Costa Daurada.

Municipis de costa més segurs

A l'altra banda de la balança, és a dir, els municipis amb menys probabilitats de patir robatoris, el millor posicionat és el d'Altafulla, on és un 51,28% menys probable que al conjunt de la costa tarragonina. En ordre decreixent, li segueixen Torredembarra (-36,54%), l'Ametlla de Mar (-24,01%) i Cambrils (-16,26%).

Si bé és cert que segons les dades de l'estudi la Costa Daurada surt força mal parada respecte de la resta del litoral català respecte de la probabilitat de patir robatoris a habitatges, resulta que pel que fa a la gravetat dels robatoris, la situació és inversament proporcional. Els robatoris a produïts a la costa barcelonina són un 12,7% més greus que la mitjana catalana, mentre que els que es produeixen a la Costa Daurada ho són un -11,30%. És a dir, patim més robatoris, però aquests són menys importants (per afectacions i imports).

A banda, l'estudi de les asseguradores també determina un rànquing de probabilitats de robatoris tenint en compte el conjunt del país, no tan sols les zones de costa. En aquest cas, respecte de la mitjana catalana, els municipis de Roda de Berà, Salou, el Vendrell, Calafell i Mont-roig del Camp són els que tenen, dels tarragonins, major probabilitat de patir robatoris. De fet, tots ells estan per sobre d'un 50% de més probabilitats per sobre de la mitjana del conjunt de Catalunya.

La Canonja, el més segur

En el sentit contrari, és a dir, el que caldria considerar com a municipis més segurs, la Canonja és el més ben posicionat. Segons les dades de l'estudi, el municipi tarragoní té gairebé un 90 menys de probabilitat de patir robatori que la mitjana catalana. Li segueixen Puigpelat (Alt Camp), Prades (Baix Camp), el Montmell (Baix Penedès) i Falset (Priorat).

Pel que fa als imports que les lladres s’emporten els robatoris, el botí mitjà a Catalunya està valorat en 643 euros a cadascun dels seus robatoris, una mitjana més alta que a la resta d'Espanya, que és de 480 euros, mentre que els habitatges catalans tenen un 28% més de probabilitats de ser robats que els espanyols.

L'estudi s'ha basat en 16.500 robatoris perpetrats el 2014 en 1,7 milions d'habitatges assegurats a tot Catalunya.

Botins de 768 euros a Tarragona

Segons l'estudi, de mitjana, els lladres s'emporten un equivalent a 598 euros en els robatoris a la província de Barcelona, una xifra menor que a les de Lleida (691 euros), Tarragona (768 euros) i Girona (839 euros).

Molts dels robatoris es registren a municipis de la costa perquè hi ha més segones residències, però la ciutat de Barcelona concentra un de cada cinc robatoris a domicilis denunciats a Catalunya, una xifra «no gaire alta», segons el director d'Anàlisis i Estudis d'UNESPA, Miguel Ángel Vazquez, en comparació d'altres capitals de província a Espanya, que «acumulen més del 50% dels robatoris» perpetrats a la seva circumscripció.

Aquest percentatge es dobla fins al 40% si es tenen en compte les localitats de l'àrea metropolitana, entre les quals l'Hospitalet de Llobregat, Badalona (Barcelonès) i Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) apareixen com les més «actives».

Terrassa, amb el 2,91% dels robatoris a Catalunya, i Sabadell, amb el 2,75%, són els següents municipis amb més robatoris.

No obstant això, l'estudi indica que la probabilitat de patir un robatori és més alta a poblacions amb al voltant de 10.000 habitants i localitzades a la costa, on hi ha un nombre més elevat de segones residències «que passen bastant temps buides i faciliten la labor» als lladres, segons Vazquez.

De fet, l'estudi assenyala que la probabilitat de patir un robatori a Barcelona és un 3,7% inferior a la del conjunt de Catalunya.

Encara que els delictes tendeixen a intensificar-se al juliol i agost, mesos lligats als desplaçaments massius d'estiu i amb un relatiu despoblament de la capital, Vázquez ha destacat que «el robatori no és una 'operació sortida' sinó una cosa constant», i que, «contràriament al mite que els lladres aprofiten el cap de setmana per actuar», hi ha més assalts entre setmana.

tracking