Diari Més

Un dron reforça la vigilància a les platges de Cunit

En funcionament des d'aquest juny, la Policia Local controla l'aparell, que fins i tot està preparat per llençar un flotador en cas d'ofegament

Un dron reforça la vigilància a les platges de Cunit

Un dron reforça la vigilància a les platges de CunitACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El servei de vigilància a les platges de Cunit ha introduït, aquest estiu,l'ús d'un dron amb càmera de vídeo. L'objectiu és ampliar l'espai que a simple vista poden controlar els socorristes. A través d'una tauleta, la Policia Local i Protecció Civil piloten el dron per tenir una visió completa dels espigons i aprofundir mar endins, fins a un quilòmetre de distància.

«El principal avantatge és la rapidesa d'actuació que ara tenim davant una situació d'emergència», destacael Cap de Protecció Civil a Cunit, Vicente Luna. Alhora, el mateix aparell també està preparat per dur un flotador per llençar des de l'aire a poca alçada a aquells banyistes que tinguin dificultats per sortir de l'aigua. Els serveis d'emergències volen agilitzar així la primera ajuda mentre el socorrista arriba nedant a auxiliar la persona que s'està ofegant.

L'ús del dron a les platges de Cunit ha estat una iniciativa d'un agent de la Policia Local, Dani Olmo, i del Cap de Protecció Civil, Vicente Luna, que remarca que tenir una imatge aèria de la zona de bany«permet conèixer les situacions reals». Així, recorda com a exemple un accident ocorregut l'any passat, en què un socorrista va entrar a l'aigua a auxiliar un banyista amb dificultats però, en realitat, eren dues les persones que s'estaven ofegant. «Això és un temps de reacció que es perd», lamenta Luna, assegurant que ara el dron permet evitar situacions d'aquest tipus, ja que els serveis d'emergència enlairen l'aparell tant bon punt detecten una anomalia dins l'aigua i la càmera facilita imatges de l'accident«en qüestió de segons».D'aquesta manera, el dispositiu humà que s'activa és més ajustat a les necessitats de l'emergència.

A banda de l'enlairament en situacions de risc, però, el dron també sobrevola les platges de Cunit tres vegades al dia. Ho fa a mode preventiu, tant per analitzar el comportament dels banyistes com l'estat del mar. En tots els casos, només el piloten l'agent de la Policia Local format per a l'ocasió i el mateix Vicente Luna, mentre que la resta de vigilants de salvament han rebut una formació específica per donar ordres als comandaments en cas de necessitat.

Zones problemàtiques

A Cunit hi ha aproximadament 2,5 quilòmetres de platja, dividida per set espigons. És aquest l'element que més inquieta els responsables de la vigilància, que admeten que són zones «problemàtiques», ja que generen corrents i dificulten la visualització als socorristes. Vicente Luna recorda que les puntes d'espigons tenen l'accés restringit però reconeix que sovint els banyistes en fan cas omís. Per això aplaudeix que el dron els permet ara accedir també a controlar aquests espais.

Llançament de flotador

A part de la videovigilància, el dron que s'ha posat en marxa aquest estiu a les platges de Cunit també està preparat per dur incorporat un flotador que es pot llençar als banyistes que tenen dificultats per sortir de l'aigua. En aquest cas, Luna subratlla novament la rapidesa que guanyen en l'actuació, ja que l'aparell s'enlaira i desprèn el flotador molt abans que pugui arribar el socorrista. «Un dron pot recórrer 200 o 300 metres en qüestió de segons, mentre que un professional té un temps de resposta més gran», senyala Vicente Luna, que destaca que es tracta d'una diferència de temps «vital».

La posada en marxa d'aquest aparell ha comportat una inversió de gairebé 5.000 euros que ha assumit íntegrament l'Ajuntament de Cunit. El dron està en servei des de finals del mes de juny i es mantindrà actiu a les platges fins el 15 de setembre. En funció del balanç que se'n faci un cop acabada la temporada de platges, Luna no descarta la possibilitat d'invertir en un segon dron amb videocàmera de cara a l'estiu del 2017 per ampliar el radi de control i no dependre només d'un sol aparell.

tracking