Diari Més

URV

El llegat de Ramon Llull, gestionat per Coral Cuadrada, medievalista de la URV

La professora dirigeix l’Arxiu Històric de Vilassar de Dalt, que ha fet públic l’únic testament conservat de l'escriptor i filòsof

La professora Coral Cuadrada treballant en la digitalització i estudi del fons.

El llegat de Ramon Llull, gestionat per Coral Cuadrada, medievalista de la URVDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Coral Cuadrada, professora de medieval del Departament d’Història i Història de l’Art, ha estat l’encarregada d’estudiar i digitalitzar el fons de l’Arxiu Històric de Vilassar de Dalt, que ella dirigeix,que es va presentar públicament el passat 1 de juliol. Entre els documents que conté sobresurt l'únic testament conservat de l'escriptor i filòsofRamon Llull

La recuperació d’aquest fons històric té les seves arrels en un conveni signat el 21 de juny de 2013 entre el Marquès de Barberà i l’ajuntament de Vilassar per la cessió del Fons en pergamins de l’Arxiu dels Marquesos de Santa Maria de Barberà (AMSMB). Es tracta de l’arxiu nobiliari més important de Catalunya, amb 10.000 pergamins.

El Fons Llull conté més de 300 pergamins, a més de documentació en paper, manuscrits i llibres impresos. El testament va ser atorgat el 26 d’abril de 1313 i es troba a l’AMSMB per raons de descendència dels Llull medievals. Francesc de Bofarull i Sans (director de l’Arxiu de la Corona d’Aragó del 1893 al 1911), en la seva memòria del 15 de gener de 1894, llegida a l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, donà a conèixer l’existència del testament, així com d’altres documents relatius a l’Escola lul·liana de Barcelona (segle XV), que igualment es conserven a l’AMSMB.

En el testament, Llull ordena que es facin còpies de llibres seus que estan en pergamí en català i llatí, i que es distribueixen en monestirs i esglésies, on s’hauran de mostrar encadenats perquè la gent els puguis llegir i veure. A més, els seus marmessors s’haurien d’encarregar d’enviar un exemplar en llatí al monestir de la Cartoixa a París (Vauvert), i un altre volum en pergamí a Gènova, a misser Percival Espinola.

tracking