Diari Més

HABITATGE

A Tarragona dues persones són desnonades cada dia per impagament de la hipoteca

La demarcació suma 216 desallotjaments practicats durant el primer trimestre de l’any, un 20% menys que els registrats fa un any

Imatge d'arxiu d'una de les protestes de la PAH.

A les comarques de Tarragona dues persones són desnonades cada dia per impagament de la hipotecaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys dues famílies al dia han estat desnonades per impagament de la seva hipoteca a la demarcació de Tarragona durant el primer trimestre de l’any. De fet, els tribunals de Tarragona han executat fins a 216 casos durant aquest període, segons descriu la darrera estadística del Consell General del Poder Judicial. Tot i l’elevada xifra, el volum d’afectats ha disminuït en comparació amb el total de l’any passat durant aquests mateixos tres mesos. En aquells moments, fins a 268 persones van ser desallotjades dels seus habitatges –segones residències o empreses– en ser embargats. Així doncs, els desnonaments executats han caigut un 20%.

Tot i «l’optimisme» que es podria extreure de les dades, a peu de carrer l’experiència de patir un desnonament es viu com un procés silenciós. Des de la PAH Tarragona, una de les seves membres, Clàudia González, destaca que «el problema real és que a nosaltres, a la plataforma, ens arriba un percentatge molt baix en comparació amb el volum total d’afectats». Tot i que la lluita per combatre els desnonaments d’aquelles famílies que no poden assumir una hipoteca o la suma de diversos deutes –arran de la irrupció de la crisi econòmica– s’ha convertit en un fet força mediàtic, González subratlla que «potser detectem el 8 o el 10% del total de casos que es pateixen a les nostres comarques. A nivell cultural, explica que no pots pagar la teva hipoteca ens fa vergonya, explicar-ho suposa un xoc molt gran».

Actualment, el perfil majoritari de les persones que es troben en una situació d’impagament que els ha portat a perdre la seva llar se situa en persones d’entre 30 i 50 anys, que formen una família i tenen fills a càrrec. Clàudia González recorda que «fa tres o quatre anys, els principals afectats que ens arribaven a la plataforma eren matrimonis que havien perdut la feina, però que ara han aconseguit recuperar-la i arribar a algun acord amb la seva entitat financera».

Lamenta així que «la situació actual encara és més precària perquè sovint són famílies sobreencausades que no arriben a pagar la hipoteca, ja sigui perquè estan subordinats a clàusules abusives o hipoteques que, en el seu dia, es van sobredimensionar». Així mateix, detalla que «també hi ha diversos casos de persones que, per exemple, als 55 anys han perdut la feina i no poden recol·locar-se».

Els beneficis d’una llei suspesa

Pel que fa a la lleugera disminució del nombre de casos, des de la PAH consideren que és conseqüència de la llei d’emergència social 24/2015. «La llei que va tombar el Partit Popular al Tribunal constitucional va tenir efectivitat durant uns mesos i entenem que s’ha reduït el nombre de desnonaments, ja que diverses persones van aconseguir un lloguer social». En aquest sentit, des de la plataforma lluiten per aconseguir una llei similar a la suspesa, en defensa de la condonació del deute, la dació en pagament retroactiva, el lloguer social i poder garantir els subministraments.

«Tenim el compromís de la Generalitat que, d’aquí tres setmanes i després de les eleccions generals, d’impulsar aquesta llei que demanem a Catalunya», assegura González, esperançada.

tracking