Diari Més

Medi ambient

S'inicia la campanya d'incendis a Tarragona pendents de la previsió de pluges després d'un hivern sec

Els Bombers no esperen una situació «greu» durant l'estiu malgrat que el risc és lleugerament més alt que l'any anterior

Controlat l'incendi de Sant Salvador

S'han desplaçat al lloc dels fets fins a tretze vehicles de bombers i dos avions.Cristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les pluges de la primavera al Camp de Tarragona han fet pal·liar suaument la sequera que s'ha patit durant l'hivern, de fins al 80%. Malgrat tot, el risc es considera moderat i dependrà de les situacions meteorològiques que es donin a partir d'ara. De fet, els Bombers confien en la previsió de pluja de dissabte per retardar l'activació absoluta dels dispositius, ja preparats. El cap de la regió d'Emergències de Tarragona dels Bombers, Bienvenido Aguado, ha dit que «si no plou dissabte, entrarem en campanya, quan hi ha un increment gradual d'incendis forestals». En aquest sentit, els Bombers assenyalen la «imprevisibilitat», també deguda al canvi climàtic, a l'hora d'avaluar el risc per la campanya d'estiu, que no esperen«greu», malgrat que han assenyalat que el risc és lleugerament més alt que l'any anterior. El Govern ha destinat 967.899 euros en la campanya a Tarragona.

Les pluges de primavera han fet que la sequera, de fins al 80%, baixés fins al 60%. Aquesta situació de sequera perllongada ha fet que el Departament d'Interior consideri que s'ha produït ja una desestacionalització d'incendis. A tall d'exemple, el 6 de gener es va produir a Albinyana, al Baix Penedès, el primer incendi forestal que va afectar 14,2 hectàrees de pi blanc i matoll.

Ara, segons un mostreig de vegetació al Montmell, al Baix Penedès, les espècies estan per damunt de la humitat habitual per a l'època. Així, es considera que la campanya d'estiu comença dins de la normalitat, només pendents al vent i a les onades de calor. En el cas del Camp de Tarragona, el Baix Penedès és la zona on es registra més sequera. El Priorat, el Baix Camp, el Tarragonès també estan força secs, en comparació a la Conca de Barberà i l'Alt Penedès, on la situació és una mica millor.

Les negligències, causa principal d'incendi

Les dades presentades sobre les causes dels incendis forestals a Tarragona el 2015 han mostrat que un 40,6% dels focs van ser deguts a negligències (van causar 28 incendis). D'altra banda, 13 incendis van ser intencionats i 13 per causa desconeguda. Finalment, 9 es van provocar per causes naturals, com ara un llamp, i 6 incendis van ser deguts a accidents. Cap dels incendis va ser revifat. En total, els 69 incendis van cremar 114,4 hectàrees, 95,55 de les quals eren forestals.

D'altra banda, segons les dades presentades, la majoria dels incendis que es produeixen són a causa d'activitat agrícola (46%), sigui per un foc mal apagat per part del pagès o pel foc en maquinària. Amb tot, durant la campanya de la sega els resultats han estat favorables, segons el cap d'Agents Rurals a Tarragona, Cándido Rincón. «Després de reunir-nos amb els pagesos, hem aconseguit que el nombre d'incendis sigui menor», ha afirmat Rincón, que ha valorat positivament el sistema de permisos de foc, amb avisos als pagesos segons si s'activa el pla Alfa.

Perímetres de protecció prioritària (PPP)

El Departament d'Agricultura situa algunes zones com a perímetre de protecció prioritària (PPP), és a dir, àmbits territorials en què els factors de continuïtat de la massa forestal i el risc fan que es puguin produir grans incendis forestals. En el cas de la demarcació de Tarragona, s'està executant el PPP Tivissa-Vandellòs-Llaberia-Pradell amb una inversió de 170.000 euros en una superfície de 66 hectàrees. D'altra banda, al PPP Montmell-Pontons-Mediona s'estan condicionant sis àrees estratègiques, de 40 hectàrees, amb una inversió de 50.000 euros. «És una feina fosca, que no es veu, però fer gestió dels voltants de la zona forestal fa que un foc no tingui el màxim volum», ha defensat el director dels Serveis Territorials d'Agricultura a Tarragona, Àngel Xifré.

Prevenció i

sensibilització

Els Agents Rurals han fet durant el darrer any 4.168 actuacions de prevenció sobre activitats considerades de risc a les comarques tarragonines. D'altra banda, la sensibilització dels nens sobre els incendis també s'ha potenciat i s'han fet 266 activitats a la demarcació, en què han participat 5.763 alumnes.

Dispositius

En total, hi ha 16 parcs de bombers a Tarragona, 7 dels quals són fixos, 7 voluntaris i un d'estiu, a Torredembarra. Els punts fixos estan situats a Cambrils, El Vendrell, Falset, L'Hospitalet de l'Infant, Montblanc, Reus, Tarragona i Valls. D'altra banda, hi ha els parcs a Alcover, Cornudella, Prades, Sant Jaume dels Domenys, Santa Coloma Queralt, Sarral i Vilarrodona. En total, hi haurà 498 agents ordinaris –bombers funcionaris, voluntaris, EPAF i altres- i 96 persones més, incloent-hi les Guaites, de reforç per la campanya forestal.

tracking