Diari Més

Policial

Repunta el consum d'heroïna al Camp de Tarragona

Els robatoris amb força a domicilis continua sent el delicte «estrella» al territori, segons el cap de l'Àrea d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra a Tarragona

Pla obert de l’inspector cap de l'Àrea Investigació Criminal de la Regió Policial Camp de Tarragona, Joan Mulet, durant una entrevista a l'ACN, publicada el 18 de juny de 2016

robatori, entrevista, Joan Mulet, policia, inspector, droga, investigació, delicte, àrea, criminal, Esquadra, operacióRoger Segura

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'heroïna es consumeix i es mou més pel Camp de Tarragona. El cap de l'Àrea d'Investigació Criminal dels Mossos al Camp de Tarragona, l'inspector Joan Mulet, confirma la proliferació d'aquesta droga. La seva venda en micres -fent-la més assequible que altres substàncies- i la crisi com a teló de fons, haurien motivat el repunt d'una droga molt consumida a la dècada dels vuitanta i noranta.

En una entrevista a l'ACN, Mulet fa balanç de l'àrea. En el que va d'any ja s'han comès tres homicidis al territori, la mateixa xifra que en tot l'any passat. Tots s'han resolt i els suposats responsables dels crims estan empresonats. El delicte«estrella»a les comarques tarragonines continua sent el robatori amb força a domicilis. Aquest mes de juny s'ha desarticulat un grup criminal que havia assaltat un pis de Tarragona. Si bé és el delicte més freqüent, la tendència és a la baixa. L'any 2015 va descendir un 16%.

«Els robatoris amb força a l'interior de domicilis és la principal problemàtica on hi aboquem més esforços i on s'enceten més investigacions», explica a l'ACN l'inspector cap de l'Àrea d'Investigació Criminal de la Regió Policial Camp de Tarragona, Joan Mulet. «És un problema propi de la regió perquè tenim moltes segones residències», afegeix. Si al 2014 van haver-hi uns 4.500 robatoris en les sis comarques tarragonines, l'any 2015 no van arribar als 3.800, el que representa un descens del 15,91%.

No és delinqüència especialitzada

L'Àrea d'Investigació Criminal dels Mossos a Tarragona va obrir l'any passat un total de 24 investigacions per robatoris amb força a domicilis i prop d'una trentena per robatoris violents, i en el que portem d'any sumen una quinzena, en global. Fa pocs dies una de les investigacions obertes va permetre detenir cinc membres d'una banda d'assaltants, de la qual també en formava part el presumpte assassí de la psicòloga de Tarragona, ja empresonat, que va assaltar-la i matar-la al replà de casa seva a l'abril.

Segons l'inspector, els indicis recollits en la investigació havien alertat els Mossos d'Esquadra de la possibilitat de nous assalts violents planejats pel grup. Aquest fet va fer precipitar l'operatiu per evitar que tornessin a delinquir. Malgrat tot, en general els autors són delinqüents comuns i no estan organitzats en grans bandes criminals. «No és delinqüència especialitzada, és autòctona de la zona, que un dia poden robar dins un domicili i un altre dia, en un cotxe, o cometre un furt o una estrebada», explica Mulet.

Les gasolineres, bars i restaurants, o empreses on se'n pot sostreure coure són els principals objectius dels assaltants. Els robatoris amb força i el fenomen del top manta -el material falsificat arriba de Grècia o Turquia- són els fets delictius més propis del territori, a més del tràfic de drogues. Els delictes poden entrecreuar-se i alguns robatoris amb força o violència es cometen en plantacions de marihuana o domicilis on s'hi amaga droga. De fet, aquest era el mòbil habitual de la banda desarticulada aquest mes.

L'heroïna repunta

L'Àrea d'Investigació Criminal de Tarragona va decomissar l'any passat fins a 234 quilos en drogues. Setmanalment es desmantellen entre dues i tres plantacions de marihuana. Però mentre la cocaïna fa marxa enrere a Tarragona -ara sobretot entra per Itàlia-, l'heroïna va guanyant terreny i s'espera que enguany també hagi un increment en el tràfic i consum d'aquesta droga, així com en els decomisos. «Hi ha un augment del consum, després d'haver disminuït en els darrers anys», diu l'inspector.

«S'han desmantellat bastants grups de Pakistan i Afganistan, produeixen a l'Europa de l'Est i arriba a l'estat espanyol per via terrestre», explica Mulet. Les últimes operacions policials contra aquesta droga així ho demostren. El novembre passat, en una investigació iniciada al Vendrell, es va desarticular una xarxa amb 35 detinguts de diverses nacionalitats i el decomís de 83 quilos d'heroïna de gran puresa, fruit d'una col·laboració entre els Mossos d'Esquadra i la policia d'Ucraïna.

100 casos resolts

En total, l'any passat es van investigar 134 casos, dels quals un centenar van quedar resolts, amb un total de 105 detinguts i 47 dispositius policials. En conjunt, es van comissar 242.000 euros i es van desmantellar una onzena d'organitzacions criminals per diferents tipologies delictives, tant robatoris com tràfic de drogues, passant per estafa.

Pel que fa a la unitat territorial de policia científica, l'any passat es van fer 202 informes lofoscòpics. Es van estudiar 592 empremtes en 5.126 objectes. De les gairebé 600 empremtes estudiades en llocs on s'ha comès un fet delictiu, dos terços van ser reconegudes, en concret, se'n van identificar 431 -de les quals 235 corresponen a robatoris amb força a l'interior de domicili, i d'aquestes 235 empremtes, 97 són de persones identificades, és a dir, reincidents. En tot l'any passat es van efectuar 157 inspeccions oculars i s'han introduït al Sistema Automàtic d'Identificació Dactilar (SAID), un total de 2.548 empremtes.

Tres crims i el cas 'Pallaresos'

L'àrea ha pogut resoldre també els tres crims comesos enguany al territori, en els quals totes les víctimes han estat dones. Els agents han investigat i esclarit la mort d'una dona d'un tret en ple carrer a Vila-seca assassinada per l'exmarit -que es va suïcidar-, d'una prostituta a Valls a mans d'un client obsessionat amb ella, i del ja esmentat crim de la psicòloga tarragonina a l'escala de casa per un atracador violent, succés que va causar una gran commoció a la ciutat. Els suposats autors ja són a presó, pendents de judici. Així, en el que va d'any s'han comès al Camp de Tarragona el mateix nombre d'homicidis que en tot l'any passat -als municipis de Cunit, Valls i Tarragona.

Cas a part és la misteriosa desaparició de la veïna dels Pallaresos des de fa un any, si bé es va detenir i empresonar un promotor immobiliari en relació amb la mort de la dona per un delicte d'homicidi amb ocultació de cadàver. Aquest cas, però, es troba en mans de la Unitat Central de Persones Desaparegudes del Cos dels Mossos d'Esquadra.

tracking