Diari Més

Medi ambient

Valls vol convertir els torrents en un parc fluvial

El projecte contempla la creació d'una ruta verda i té un cost estimat d'1,8 milions d'euros

Valls vol convertir els torrents en un parc fluvial

Valls vol convertir els torrents en un parc fluvialAj. Valls

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Valls ha aprovat sol·licitar finançament als fons europeus Feder per crear un parc fluvial que permetria recuperar tots els torrents de la ciutat. Un projecte que preveu una inversió estimada d'1.875.000 euros i que, segons un comunicat del consistori, suposaria«un pas decisiu per abordar la recuperació de la flora i fauna dels torrents, obrir-los a la ciutat i a l'oci en natura»i «incorporar la singularitat paisatgística i mediambiental d'aquesta gran xarxa verda com un atractiu turístic». La proposta contempla la creació d'una ruta verda que recorreria els aproximadament 11,5 quilòmetres dels torrents del Sant Pou, de la Xamora, de la Farigola i del Catllar.

L'Ajuntament de Valls ha detallat que l'anomenada Via dels Torrents «està dissenyada per aconseguir que els torrents deixin de ser un obstacle natural per a la ciutat». Aquest projecte consistiria«en un vial apte per a vianants i ciclistes, amb tres àrees principals d'accés des d'on es podria iniciar el recorregut, amb informació i indicatius relatius a la visita i amb l'opció també de llogar bicicletes». A més d'aquests tres punts principals d'accés, la Via dels Torrents es connectaria amb diversos carrers i camins per millorar la connectivitat amb la ciutat i el seu entorn i facilitar així un accés còmode.

Tres grans àrees verdes

En el recorregut pel Parc Fluvial, es contemplen tres grans zones verdes que, en total, sumarien prop de 20 hectàrees. Aquests tres parcs s'ubicarien a l'àrea del Prado -a la confluència entre els torrents del Sant Pou i la Xamora-, a la batejada com la dels Tres Molins -al sud de Valls, en la unió dels torrents del Catllar i la Farigola- i, finalment a l'àmbit de l'actual Parc del Mas Miquel que ampliaria la seva superfície actual per abastar des de la zona esportiva del Vilar fins a tocar de la plaça de Sant Francesc.

L'estratègia de l'ordenació proposada en l'avantprojecte consisteix a reservar el calaix fluvial essencialment per a la restauració dels sistemes naturals i disposar per a l'ús públic les vores i marges. Els tres parcs estarien connectats per la Via dels Torrents, però a la vegada posarien en valor aspectes singulars de cadascun d'ells.

Recuperar el caràcter fluvial dels torrents

La proposta té també com a objectiu prioritari la recuperació del caràcter fluvial i dels sistemes naturals dels torrents. Així, es contempla en l'avantprojecte la millora de la qualitat de les aigües i la restauració progressiva de la dinàmica hidrològica i de les comunitats vegetals i el que representen com a pulmó verd de Valls, i a la vegada tota la riquesa com a reserva per a la fauna que habita els torrents.

A més, s'indicarien i es destacarien els nombrosos elements patrimonials, des d'antigues construccions, fonts i molins, jaciments arqueològics propers i les centenàries xarxes de regs i rescloses, com una part important de la història de la ciutat i que són, en el seu conjunt, símbol també del valor que han tingut els torrents per a Valls.

tracking