Diari Més

Habitatge

Salou, el municipi de la costa on més ha caigut el preu de l'habitatge

Segons l’informe Tinsa sobre un total de 22 localitats de la costa, ha registrat un descens del 7,5%

Salou ha patit un descens en el preu de l'habitatge aquest 2016

Salou ha patit un descens en el preu de l'habitatge aquest 2016ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Salou és la localitat de la costa que ha patit un descens més significatiu en el preu mitjà de l’habitatge durant el primer trimestre de l’any. Així ho recull l’informe elaborat per la societat de taxació Tinsa que ha analitzat els preus a 22 municipis catalans costaners. Altres poblacions de Tarragona, com ara Cambrils i Cunit, també registren descensos. D’un 2,2 per cent en el primer cas i, un 0,9 en el segon. Tanmateix l’informe constata també la reactivació de l’activitat promotora als municipis de la costa central de Tarragona.

Gavà (Baix Llobregat), Blanes (Selva) i Palamós (Baix Empordà) són els municipis de la costa catalana on més han pujat els preus en l’últim any, amb increments superiors al 12%, segons l’informe Habitatge a la Costa 2016 elaborat per la societat de taxació Tinsa. L’estudi assenyala que la costa de Girona i els voltants de Barcelona lideren la millora del mercat, mentre que la zona nord de Tarragona encara està finalitzant l’ajust. En concret, un total de 15 dels 22 municipis costaners analitzats per Tinsa a Catalunya van registrar increments interanuals de preus en el primer trimestre del 2016, el triple dels que estaven en positiu a l’informe del 2015. Els valors mitjans han pujat especialment a Gavà (13,2%), Blanes (12,8%) i Palamós (12,1%), seguits de Barcelona capital (9,2%) i Premià de Mar (6,6%).

«Comença a intensificar-se el ritme de pujada de valors i a suavitzar-se els descensos”, assenyala Tinsa. A la banda dels descensos ja no s’observen caigudes que superin el 10%, com ocorria el 2015, segons Tinsa. Salou és la localitat que mostra un descens més significatiu en el preu mitjà en el primer trimestre, amb una caiguda del 7,5%.

També s’han abaratit en els últims dotze mesos Castell-Platja d’Aro (Baix Empordà), concretament un 3,9%, Sitges (Garraf), un 3,1%; Cambrils (Baix Camp), un 2,2%, i Cunit (Baix Penedès), un 0,9%. L’informe de Tinsa, que compleix la seva quarta edició, indica també que els municipis de costa que més han ajustat els seus preus des de màxims es concentren a les comarques de Barcelona. Destaca Mataró, amb una caiguda del valor mitjà des del 2007 de gairebé el 60%, seguida de Pineda de Mar i Vilanova i la Geltrú.

Per contra, entre els municipis que menys s’han abaratit durant la crisi destaquen Calonge (Baix Empordà), amb una caiguda acumulada del 40,7%; Barcelona, amb un 42,6%, i Castelldefels (Baix Llobregat), amb un 42,9%.

Els municipis amb el preu per metre quadrat més car de la costa catalana en el primer trimestre del 2016 van ser Sitges (2.560 euros), Barcelona (2.551) i Castelldefels (2.329). A l’extrem contrari se situen el Vendrell (1.219 euros per metre quadrat), Pineda de Mar (1.290) i Palafrugell (1.307). Pel que fa a l’activitat promotora, l’informe constata que aquesta «segueix sent escassa, limitada a actuacions i enclavaments concrets», si bé s’han reactivat obres paralitzades o s’ha iniciat algun nou projecte als voltants de Barcelona i a la franja central de costa de Tarragona. Respecte al mercat de sòl, la companyia assenyala que aquest comença a recuperar progressivament la seva activitat normal al Barcelonès (entre Badalona i Gavà), que és l’única zona del litoral on s’ha registrat algun increment de preu en els últims mesos, mentre que a la Costa Brava i el Maresme l’activitat es limita a alguna transacció aïllada.

L’extrem oposat es troba a les costes de Tarragona, on el mercat de sòl està paralitzat i només a la franja costanera central de la província s’aprecia certa activitat d’estudis de viabilitat, encara que no s’arriben a tancar transaccions, amb alguna tensió a l’alça en els preus a Cambrils.

tracking