Diari Més

Sostenibilitat

A Tarragona es produeixen 1.620 accidents amb animals en llibertat en 4 anys

La demarcació ha viscut el 18,7% dels incidents registrats a les vies de tot Catalunya entre el 2010 i el 2014

Xavier Flores, director general d'Infraestructures de Mobilitat Terrestres, aquest dilluns durant la presentació.

Tarragona pateix 1.620 accidents amb animals en llibertat en 4 anysCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La demarcació de Tarragona ha registrat fins a 1.620 accidents a les seves carreteres provocats per animals en llibertat entre els anys 2010 i 2014. Aquesta xifra representa el 18,7% del total dels incidents patits a Catalunya en aquest període. Les dades es van poder conèixer ahir, arran de la presentació del darrer informe d’accidentabilitat a les carreteres catalanes.

ÀMBITS TERRITORIALS ON S'HAN REGISTRAT ACCIDENTS AMB ANIMALS

Anys 2010 a 2014

n= 8.179

Xarxa de vies interurbanes de Catalunya

El primer lloc pel que fa a aquesta tipologia d’accidents viaris l’ocupen les comarques gironines amb el 24,9% dels incidents, fet que coincideix amb les zones amb major població de senglars. A l’àmbit de Ponent, la xifra se situa en el 18,6%, mentre que les comarques centrals representen el 13,5% i l’Alt Pirineu i Aran, el 8,6%. Així mateix, l’estudi mostra que el 94,7% d’accidents de fauna salvatge els causen els ungulats, és a dir, senglars (87%), cabirols (44%) i cérvols (1,5%). El director general d’Infraestructures de Mobilitat Terrestres, Xavier Flores, va explicar que les dades revelen un augment del 45% de les topades amb ungulats els últims quatre anys, i del 35% si es tenen en compte tots els animals en llibertat (gossos, guineus, etc.). El Departament de Territori i Sostenibilitat (TES) ha detectat 158 trams amb una concentració més alta d’accidents amb ungulats, que és on s’actuarà amb mesures com la instal·lació o el reforç dels tancaments perimetrals i senyals fixes i variables. També es farà una prova pilot amb distintius que emeten sons i sorolls. El Departament de TES hi invertirà 2,2 milions d’euros els pròxims dos anys. Aquests 158 punts corresponen a un 1,8% de la longitud total de les carreteres de la Generalitat i és on es concentren el 31% dels accidents amb animals. L’informe analitza el període 2010-2014, durant el qual s’han registrat 8.667 accidents amb animals, on hi ha hagut un increment del 35% respecte l’anterior període estudiat (2007-2011). Els ungulats causen un total de 4.960 accidents, un augment del 45% respecte l’anterior informe. L’increment dels accidents va lligat amb una major pobla ció de senglars. A Catalunya es cacen uns 40.000 senglars l’any i s’estima que la població se situa entorn als 120.000 individus.

Segons Flores, aquest document «ens ajuda a tenir una bona diagnosi per conèixer la problemàtica i poder actuar».

Més de 8.000 euros de mitjana

L’informe també quantifica el cost que suposa un accident amb animals, que és, de mitjana, d’uns 8.000 euros, tenint en compte no només el cost dels danys sinó també altres com els associats a les víctimes o els administratius d’intervenció en accidents. Això suposa un cost d’uns 13,5 milions euros l’any pel conjunt de Catalunya.

Reforç dels senyals de fauna

El tancament perimetral combinat amb passos de fauna és la més efectiva. Consisteix en la instal·lació de tancaments que impedeixen als animals accidir a les carreteres i els condueixen cap a altres estructures que els permeten creuar la via (túnel, viaducte, pas de fauna). També es farà un reforç de les senyals de trànsit que adverteixen de la presència de fauna silvestre. Aquest senyal pot ser permanent o temporal. Una altra de les mesures serà la gestió dels marges de la via. Consisteix en mantenir la zona propera als marges de la via sense elements que obstaculitzin la visió dels animals.

DENSITAT DE SENGLAR

Programa de seguiment de les poblacions de senglar a Catalunya

Temporada 2014-2015

tracking