Diari Més

Justícia

Les audiències provincials garantitzaran el mateix tracte a les víctimes de delictes de tot l'estat

Tarragona reuneix 45 presidents d'audiències de tot l'estat espanyol en unes jornades anuals que organitza el Consell General del Poder Judicial

Les audiències provincials unificaran criteris per atendre víctimes de delicte

Les audiències provincials unificaran criteris per atendre víctimes de delicteACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els presidents de les audiències provincials crearan una comissió permanent amb el principal objectiu d'unificar criteris a l'estat espanyol i garantir la «uniformitat»d'actuació. Una de les principals diferències que es dóna, segons la zona geogràfica, és el tracte desigual que reben les víctimes de delictes. Aquesta proposta, vinculada al nou repte que representa l'Estatut de la víctima del delicte, en vigor des de l'octubre passat, ha estat una proposta feta pública en el marc de les 16a jornades de presidents d'Audiències que se celebren a Tarragona.Organitzades anualment de forma itinerant pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), reuneix 45 magistrats d'arreu de l'Estat per posar en comú els principals temes que afecten a la justícia. És el segon cop que se celebra a Catalunya. El primer va ser fa setze anys a Girona, que va acollir la primera edició. El pla de prevenció dels riscos dels jutges i la implantació de les noves tecnologies també han centrat bona part de la trobada.

L'estrès de ser jutge

Els jutges poden ser propensos a patir determinades patologies derivades de l'estrès a causa del càrrec que exerceixen. És una de les dades que s'ha començat a recollir arran aquest pla preventiu que vetlla per la salut i benestar dels jutges i que s'ha posat sobre la taula durant aquestes jornades de tres dies, del 8, 9 i 10 de juny, al Seminari de Tarragona. «No tenim dades empíriques, però sí constatem que hi ha malalties que poden anar associades al càrrec, per la imatge d'exigència i responsabilitat que comporta i la pressió mediàtica a la qual estem sotmesos», ha afirmat Maria Esther Erice Martínez, presidenta de l'Audiència Provincial de Navarra i membre del comitè organitzador de les jornades.

Plataforma de comunicació

Les noves tecnologies també han acaparat bona part de la reunió. Una de les iniciatives és la creació d'una plataforma de comunicació, a través de la web del CGPJ, en la qual puguin intervenir tots els presidents, penjant-hi informació interna de forma immediata, en temps real. També del 'paper zero' als jutjats es vol fer un pas més enllà amb l'expedient judicial electrònic, i que el vell expedient de paper passi a la història. «És un repte extraordinari, afecta de forma essencial la feina dels jutges; tenim clar el pas, però som conscients que la gestió presenta problemes, és l'inici d'un procés transformador i ho volem liderar», ha dit Eduardo Porres Ortiz de Urbina, president de l'Audiència Provincial de Madrid, també del comitè.

Redistribució de les causes

A part de la unificació de doctrines perquè no hi hagi diferents criteris en cada demarcació, els protocols de bones pràctiques, l'Estatut de la víctima aprovat l'any passat, els riscos laborals i el procés de modernització, en aquestes jornades de presidents d'audiències també s'han abordat altres qüestions com la redistribució de les càrregues de treball, amb la idea de fixar mecanismes de reequilibri -hi ha partits judicials que van sobrecarregats i d'altres que, potser són pròxims, però estan més alliberats. La comissió permanent de presidents d'audiències s'encarregarà de controlar totes aquestes problemàtiques amb l'objectiu que els magistrats puguin debatre-ho, més enllà de contactar, com fins ara, via correu electrònic, cada cop que se'ls genera un dubte. «Volem millorar l'atenció a la víctima del delicte, que no sigui tractada de manera diferent segons si és als tribunals de Saragossa, Tarragona o València, i també millorar l'atenció a la ciutadania en general que donem des de les audiències i que l'exercici jurisdiccional sigui més eficient i útil per resoldre la seva problemàtica, ajustant el treball a les novetats en l'àmbit de la normativa, com ara l'Estatut de la víctima, l'expedient electrònic, etc.», ha exposat la vocal del CGPJ, Carmen Llombart.

Com cada any, les jornades tenen èxit de convocatòria. El CGPJ ho considera una eina de treball bàsica per conèixer de primera mà les necessitats dels magistrats. «Les audiències són els òrgans més visibles, són el mirall de la justícia, existeixen 320 òrgans col·legials, és a dir, seccions de les audiències en tot Espanya, i volem que el servei sigui excel·lent», ha conclòs Llombart.

tracking