Diari Més

Cooperativa

La Plataforma antifons obligatori es manifesta davant del Parlament

Prop de 400 persones de diferents cooperatives van participar de la crida contra el fons cooperatiu

Moments de la manifestació a Barcelona.

La Plataforma antifons obligatori es manifesta davant del ParlamentCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les cooperatives que conformen la Plataforma Antifons Obligatori es va manifestar ahir davant del Parlament. Prop de 400 persones es van reunir per demanar que es revoqui la creació del fons cooperatiu aprovat pel Govern per finançar la liquidació de les cooperatives fallides, com la de Cambrils. La Plataforma hauria preferit que la llei no es tirés endavant, tal com explica un dels coordinadors de la Plataforma, Lluís Cardona: «Sabem de quatre grups, entre ells el del Govern, que l’aprovaran però amb modificacions i esmenes, i un que votarà en contra, el PP». Consideren especialment negatiu que la llei pugui tenir un caràcter retroactiu, «perquè un govern democràtic no hauria de fer mai això, és més propi de governs dictatorials». A més, Cardona criticava que, ara, hauran d’iniciar les negociacions partint de zero, i que no entenen com «poden fer un decret llei per un col·lectiu tan petit com el nostre».

Tot i així,Cardona deia que «no és moment per ser catastrofistes, sinó que toca seguir negociant». Pel que fa a la manifestació, estan satisfets amb l’assistència, tot i que no van poder baixar a Barcelona molts pagesos lleidatans amb conreus de fruita, perquè estan en plena temporada.

Les reivindicacions que van traslladar eren que la llei és una imposició, de participació obligatòria, amb el Govern com a únic administrador del fons. A més, consideren arriscat que se socialitzin les pèrdues, perquè no estan definits els criteris pels quals es disposarà del fons. També consideren un risc «esdevenir un pou sense fons», per l’aportació del 3% saldos creditors i el manteniment del saldo inicial. A més, consideren antidemocràtic que els socis de les cooperatives no poguessin votar ni opinar en tot el procés, que es va realitzar «amb urgència».

La Plataforma va néixer a finals del mes passat, formada per 26 cooperatives agràries amb secció de crèdit, de les comarques de Lleida i Tarragona. L’objectiu és mostrar el seu rebuig a la creació del fons cooperatiu així com a actuar de portaveus en els moments de negociació. Des del primer moment han assegurat que l’únic objectiu de la creació del fons és aportar diners al préstec de 10 milions d’euros a què es va comprometre la FCAC per retornar els estalvis a la Cooperativa Agrícola de Cambrils. Critiquen que les cooperatives que no han tingut cap problema en els seus pressupostos hagin de «pagar pels que no hagin fet les coses bé». Per aquest motiu, van presentar un un recurs contenciós administratiu reclamant per aturar el fons i estudien la possibilitat de plantejar un recurs d’inconstitucionalitat contra aquesta mesura.

El Parlament ratificarà o rebutjarà avui el projecte de llei de la creació de fons, i concretarà quines seran les esmenes.

tracking